Бешевић смењен незаконито, анархичним понашањем већине у СО Лучани  

Бешевић смењен незаконито, анархичним понашањем већине у СО Лучани
13.01.2018 13:43 | 20 коментар(а)Лучани – „Све се дешавало грубом применом силе скупштинске већине скупљене за ту прилику. Ни председник ни секретар
Миломир Бешевић, фото: Г. Оташевић

 

Скупштине ток седнице нису могли увести у законом прописане процедуре и токове, па је донета одлука производ анархичног понашања скуштинске већине”.

Овим речима је Управни суд образложио своју одлуку да је СО Лучани назаконито сменила директора комуналног предузећа.

То је учинио део Српске напредне странке, на челу са председницом општине Лучани Весном Стамболић, заједно са опозицијом, сменивши директора ЈКП „Комуналац Лучани” Миломира Бешевића који је постављен као кадровско решење управо те партије. Општински одбор СНС – а у Лучанима био је против те смене, али је остао у мањини јер је крило председнице Стамболић обезбедило већину у СО уз помоћ Двери и Групе грађана.

О овом случају одлучивао је и Управни суд са седиштем у Београду, одељење у Крагујевцу, по тужби Миломира Бешевића против СО Лучани, ради поништаја решења о смени, донетог 16. јуна прошле године. Пресудом коју је изрекла Олга Петровић као председник већа, поништено је поменуто решење Скупштине општине Лучани од 16. јуна и предмет враћен туженом на поновно одлучивање. Истом пресудом, СО Лучани је обавезана да Бешевићу плати трошкове управног спора од 17.870 динара.

У образложењу речене пресуде описана је, до појединости, суштина случаја.. Ту стоји:

„У тужби поднетој овом суду, којом оспорава законитост решења туженог органа, тужилац наводи да поступак разрешења није спроведен на законит начин. Цитирајући чланове 40, 48. и 49. Закона о јавним предузећима наводи да је разрешен без образложеног предлога, без прецизно наведених разлога, без остављања законског рока од 20 дана да се изјасни о разлозима због којих се предлаже разрешење. Стога је предложио да суд тужбу уважи и поништи оспорено решење. Тражио је трошкове спора, и то за састав тужбе 16.500,00 динара и таксу на тужбу и одлуку.

У одговору туженог, који су потписали председник и секретар Скупштине, наведено је да се из приложених списа неспорно види да приликом смене тужиоца нису биле примењене процедуре прописане законом и одлукама. Све се дешавало грубом применом силе скупштинске већине скупљене за ту прилику. Ни председник ни секретар Скупштине ток седнице нису могли увести у законом прописане процедуре и токове, па је донета одлука производ анархичног понашања скуштинске већине. Због тога је председник Скупштине напустио седницу, што се види из приложеног записника.

Након оцене навода тужбе, одговора на тужбу, као и списа ове управне ствари, одлучујући без одржавања усмене расправе, јер је предмет спора такав да очигледно не изискује непосредно саслушање странака и посебно утврђивање чињеничног стања у смислу члана 33. став 2. и став 3. Закона о управним споровима (,,Службени гласник РС”, број 111/09), испитујући законитост оспореног решења у границима захтева из тужбе у смислу члана 41. став 1. Закона о управним споровима, Управни суд је нашао да је тужба основана.

Из списа произилази да је тужилац решењем Скупштине општине Лучани број 06-100-13-2/2015-I од 27. 11. 2015. године именован за директора ЈКП ,,Комуналац Лучани” Лучани на период од 4 године. Према образложењу оспореног решења тужени орган је на усмени предлог одборника Душка Милутиновића питање разрешења тужиоца ставио на дневни ред седнице Скупштине општине одржане 16. 06. 2017. године. Предлагач је као разлоге за смену директора комуналног предузећа истакао да је комунална хигијена равна нули, наводећи пример свадбе своје ћерке. Такође стање канализационе и водоводне мреже доста је лоше, јер се уграђују неодговарајуће цеви, а он има искуства око материјала за ове намене и поновио је да сви знају да је именовани директор, овде тужилац, незаконито постављен. На основу наведеног, тужени орган је одлучио као у диспозитиву оспореног решења.

По оцени Управног суда, основано се тужбом оспорава законитост решења туженог органа од 16. 06. 2017. године. Ово стога што из образложења оспореног решења, стања у списима, посебно из записника са одржане седнице туженог органа од 16. 06. 2017. године, не произилази да је у конкретном случају поступљено по одредбама члана 48. став 2; 3; 4. и 5. Закона о јавним предузећима (,,Службени гласник РС”, број 15/2016), а којима је прописано да предлог за разрешење директора јавног предузећа чији је оснивач аутономна покрајина или јединица локалне самоуправе, подноси надлежни орган аутономне покрајине или јединице локалне самоуправе (став 2.); да предлог из ст. 1. и 2. овог члана може поднети и надзорни одбор јавног предузећа, преко министарства или надлежног органа из става 2. овог члана (став 3.): да предлог за разрешење мора бити образложен, са прецизно наведеним разлозима због којих се предлаже разрешење и доставља се директору који има право да се у року од 20 дана изјасни о разлозима због којих се предлаже разрешење (став 4.); да пошто директору пружи прилику да се изјасни о постојању разлога за разрешење и утврди потребне чињенице, министарство, односно надлежни орган аутономне покрајине или јединице локалне самоуправе, предлаже оснивачу доношење одговарајућег решење (став 5.) Одредбама члана 49. истог закона прописани су разлози када се директор разрешава пре истека периода на који је именован.

Како се у списима предмета не налази образложен предлог надлежног органа за разрешење тужиоца дужности директора јавног предузећа пре истека периода на који је именован нити из списа и образложења оспореног решења произилази да је поднет образложен предлог за разрешења тужиоца као директора јавног предузећа, достављен тужиоцу на изјашњење, односно да је спроведен законом прописан поступак разрешења, Управни суд је нашао да је оспорено решење донето супротно цитираним одредбама члана 48. Закона о јавним предузећима, што га чини незаконитим.” 

Глас западне Србије

 

Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (20)

 • Mama      | 13.Jan 2018.20:03 h

  Sad lepo da se smeni veće i predsednika pa sve ispočetka. Vesna nije SNS nikada nije ni bila. Iskoristili par korumpiranih odbornika da smeni dobrog direktora samo zato što je udario na Radosa.
 • Milena      | 13.Jan 2018.19:28 h

  Opste je poznata cinjenica da je Miko cestit i posten covek a da su ljudi koji su ga smenili skloni prevarama i raznim marifetlucima.. Ne moze nama da vodi Dragacevo neki Mikan kriva noga ili neki Pisko.. Dosta je bilo. Rad i rezultat, to se ceni!
 • Mara      | 13.Jan 2018.19:28 h

  Miko uz tebe smo. Svi znamo koliko su se ogrešili o tebe. Da je pravde vratio bi se na mesto direktora.
 • Mikovka      | 13.Jan 2018.19:27 h

  Miko je najpošteniji čovek u opštini i jedini koji nije išao uz dlaku tati iz Lučana.
 • Pravda      | 13.Jan 2018.19:26 h

  Pravda je zadovoljena. Još samo da ga vratite na funkciju koju je pošteno obavlja.
 • Zuki      | 13.Jan 2018.18:38 h

  Miko jedan jedini...castan,posten i vredan.Pravda je pobedila.
 • Nika      | 13.Jan 2018.18:37 h

  Pravda je spora ali dostizna...Miko Bog i narod castan je uz tebe.
 • Igi      | 13.Jan 2018.18:03 h

  Svi u Dragacevu znaju da je Miko nepravedno smenjen, ovo je potvrda toga, samo napred Miko!
 • DEMOKRATA      | 13.Jan 2018.17:54 h

  NAPREDNJAK,PARDON BIVSE ZUTE, NE GLASAM AL MIKO JE SPECIFICAN AL JE CASTAN POSTEN I RADAN. I ZA POPITI JE AL PO ZAVRSENOM POSLU.
 • bezimeni      | 13.Jan 2018.17:36 h

  Prvo direktore ne postavlja i nesmenjuje predsednica opstine vec skupstinska vecina. Drugo prvo se zapitajte da li je zakonski postavljen i kakav je sudski epilog nezakonitog postavljenja.Tuzio fabriku i izgubio koliko to kosta?Budimo realni.
 • Kriva Noga      | 13.Jan 2018.16:59 h

  Dole Miko, zivela Vesna. A vodu neka plaćaju sirotinja i penzioneri. NAPREDNJACI stavite Vesnu i Frkana na Radosevu listu pa će dobiti šipak kao 2012 godine. Osim ako ih ja ne pojačam. Mada sam obećao onom ko mi da da džabe jedem, pijem i putujem po Hrvatskoj i Poljskoj. A PDV sto državi kradem uz pomoć carine to nije mnogo važno. Kraduckaju i drugi moji drugovi sa kojima sam bio u NS i SPS. Šta ima veze.
 • Dverjanin      | 13.Jan 2018.16:28 h

  Miko je žrtava policijsko-političke oligarhije koja mu pri izboru nije dala potvrdu o radnom stazu a mudolozi koji kradu vodu da ne bi platili organizovali su njegovu smenu. Dok GOD Rados sve rješava tudjim parama nema u Lučanima poštenja i pravde. MIKO NEMOJ DA SAVIJAS KIČMU PRED POKVARENJACIMA. SETI SE ONIH IZ TVOJE STRANKE KOJI SU IŠLI NA RUČAK U LOVAC. Ja te podržavam jer si pošten i radan covek iako se u politiku ne razumes. Opozicija sam pa neću moći da te glasam ali znam da Dveri su glasale zato sto im je obećala predsednica opstine da će uništiti SNS i predati vlast njima, ali Dveri nisu išle na ručak sa Pajovicem, Vesnom, Frkanom, Zoricom Kovacevic i Obradom. Kako li onu Zoricu ne bi sramota da potpise ovo nezakonito resenje.
 • Cole      | 13.Jan 2018.16:15 h

  SNS Lucana je dobio glasove na ime AV oni bez AV nebi presli cenzus.
 • Taso      | 13.Jan 2018.16:10 h

  Lako je smeniti one koji su naucili na posten nacin da rade- ne prave spletke i klanove kako bi opstali! Jos jedna u nizu gresaka predsednice opstine Lucani!
 • A bre      | 13.Jan 2018.15:39 h

  Pa on ima samo kurs za morezovu azbuku...niste napisali da je po tuzbi protiv kandidata smenjen(ne ispunjava uslove nema fakultet,napravio nekoliko propusta sa stetom finasiskom ...tuzio MB izgubio steta 4000000 u MZ Lukovici dva puta kopao za vodu steta1000000...itd i bekrijanje sa radnicima Komunalca ispred prodavnice svaki dan i td.....
 • Лучанац      | 13.Jan 2018.14:43 h

  МИКО ЈЕ ЛЕГЕНДА
 • Dljinac      | 13.Jan 2018.14:42 h

  SMENILA GA BAGRA DA NE BI PLATILA VODU. SMRAD JEDAN.
 • Goran      | 13.Jan 2018.14:15 h

  Imaju pare opstinski finkcioneri za bezvezne sudske troskove , a za sanaciju klizista i seoski puteva nemaju pare bruka
 • Lazo      | 13.Jan 2018.14:02 h

  Bravo Besko, legendo!!!
 •      | 13.Jan 2018.14:01 h

  E, sada lepo ostavka ili smena predsednice opstine, koja po ko zna koji put sprobodi "nasilje". Pravda je brza i dostizna! •  

   


   

  © Глас Западне Србије
  Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
  060 5000 150, 032 347 001

  Импресум

  Статистика сајта:
  Прес: 59.904.857 посета
  Тренутно на сајту: 141 посетилац(a)