Косидба у Милићевом селу пример где сви који желе могу да учествују и то без ограничења 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Косидба у Милићевом селу пример где сви који желе могу да учествују и то без ограничења
Trenutno na sajtu: 537       |       Podeli:
21.07.2022 | 0 коментар(а)



Чачак - Брус и коса данас чак и у најудаљенијим селима западне Србије, већином стоје окачени као украс
Косидба у Милићевом селу, фото: ГЗС

на старим брвнарама и помоћним сеоским објектима. Међутим, наша екипа је у Милићевом селу крај Пожеге пронашла косаче свих генерација и разних професија који су тај алат поново активирали и окупили се да се подсете и покажу снагу и умеће кошења које важи за најтежи сеоски посао.

Косидба у Милићевом селу, фото: ГЗС

На пољани изнад Пожеге у Милићевом селу, на којој су пали први откоси, где су се и овог лета окупили косачи из свих крајева земље, свих генерација и професија, како би савладали ливадску траву и уз песму се подсетили на старе обичаје и добро се забавили.

Косидба у Милићевом селу, фото: ГЗС

„Ово је добар и проспективан рад, али на  жалост заборављен. Трудимо се да на овој косачкој моби комбинујемо и снагу и технику, јер, ако се  иде само на снагу, пада се у ритму”, кажу за Глас западне Србије учесници косидбе у Милићевом селу.

Ово је јединствена косидба на којој учестзвују све категорије људи, па је тако и Мића Јовановић сву своју снагу и жељу да одржи обичаје уткао једном руком у добро сложене откосе, да се не заборави традиција, иако је инвалид скоро четитри деценије, он се бруса и косе одрекао није.

Мића Николић из села Прилипац упркос свом инвалидитету, не одриче се бруса и косе, фото: ГЗС

„Много је покошених ливада остало иза мене, у мојих скоро 70 година. Мало је рекреација, а мало се и зарађивало. Међутим, ова манифестација нам много значи, да се дружимо и видимо сваког лета. Овде има људи из свих делова земље и лекара, и адвоката и политачара, лепо се дружимо и драго ми је да се видимо”, каже Мића Јовановић из пожешког села Прилипац.

Милош Николић, власник ливадске пољане, фото: ГЗС

А Милош Николић, власник ливадске пољане на којој су правила јасна, већ деценију и по се зна ко коси, а ко воду носи.

„Нема намештања, као што нема ни победника. Ова манифестација има за циљ првенствено дружење и пријатељство”, закључио је Милош.

Косидба у Милићевом селу, фото: ГЗС

Рекло би се данас да је умеће косидбе у дединим рукама, а да је снага у младим нараштајима.

ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


KOSIDBA MILICEVO SELO MOBA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.411.808 посета
Тренутно на сајту: 537 посетилац(a)