Завршена прва фаза радова на ископавању средњовековног града Јагата 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Завршена прва фаза радова на ископавању средњовековног града Јагата
Trenutno na sajtu: 345       |       Podeli:
14.11.2017 | 0 коментар(а)



Прибој - Прошле седмице након два месеца рада, Завичајни музеј из Прибоја, завршио је радове на ископавању

средњовековног града Јагата. На висини од око 900 м надморске висине, коначно су се појавили обриси некадашњег доњег града, одбрамбене куле и дела зида, а све то захваљујући финансијској подршци Општине Прибој, која је за јавне радове издвојила 2 милиона динара, наводи се на сајту општине Прибој.

На ископавању Јагата радило је 20ак људи, чији је рад био финансиран из средстава локалне самоуправе. Ово је само прва фаза ископавања, а оно што следи у наредним годинама је делимична реконструкција зидова и стављање Јагата у туристичку понуду Прибоја. Будућа истраживања, која тек следе, даће више података о томе како је у граду био организован живот. Према речима директора Завичајног музеја из Прибоја, Сава Дерикоњића, ни то када је стварно саграђен, не може се са сигурношћу тврдити, али је евидентно, имајући у виду тип градње да се ради о објекту који је зидан пре почетка 15. века.

Тврђава на чијем се ископавању радило заузима простор од 1,2 хектара, са остацима куле осматрачнице, одбрамбеног зида и одбрамбене куле четвороугаоног облика. Настанак Прибоја као града директно је повезан са утврђењем Јагат на Бићу, што се дало закључити из историјских списа. Најстарији писани подаци о постојању Јагата датирају из 1448. Због његове важности, под његовим зидинама гинуле су војске српских деспота и босанских банова. Падала је тврђава из једне у другу руку све до 1530. године када су Јагат освојили Турци.

Тек започето ископавање овог древног града је вишегодишњи пројекат Завичајног музеја, који ће у будућности реализовати уз помоћ локалне самоуправе. Прва фаза подразумева археолошка истраживања горњег и доњег дела Јагата, друга конзервацију зидова, кула, бунара, цистерни за воду, магацина за храну, оружарнице, војне касарне и старешинске штабне просторије. Следи делимична реконструкција, а након тога туристичка промоција. Уколико се приликом ископавања Јагата потврди постојање насеобине из гвозденог доба и пронађе још материјалних трагова, Мали Бић, као историјска и културна заоставштина, имаће двомиленијумски значај.

Глас западне Србије

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.468.466 посета
Тренутно на сајту: 346 посетилац(a)