Након обуке из рачуноводства и књиговодства 49 незапослених грађана пронашло запослење 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara             

 
Након обуке из рачуноводства и књиговодства 49 незапослених грађана пронашло запослење
Trenutno na sajtu: 1161       |       Podeli:
28.09.2021 | 0 коментар(а)



Око 200 незапослених грађана из евиденције Националне службе за запошљавање успешно је

завршило обуку из области рачуноводства и књиговодства, која је многима убрзала пут од бироа до радне књижице. У прва два месеца након стицања сертификата чак 49 полазника је пронашло запослење, што говори и о добром избору предмета обуке. Занимање књиговође је тражено и дефицитарно на тржишту рада, а с обзиром на услове и начин пословања, овај посао се обављао несметано и за време пандемије Ковида-19.

Обуку је обезбедила Национална служба за запошљавање уз подршку Програма „Миграције за развој“. Глобални програм „Миграције за развој” део је шире иницијативе „Повратак у нове шансе“, коју финансира немачко Савезно министарство за економску сарадњу и развој (БМЗ), а у Србији спроводи ГИЗ.

„Курс су прошла незапослена лице са евиденције НЗС, већином жене. Стекли су тражена знања и вештине из области књиговодства и рачуноводства, добили сертификат и припремили се за нове пословне могућности и изазове. О огромној мотивисаности полазника сведочи и чињеница да је просечна оцена на крају курса била 4.73 од највише 5. И теоретски и практични део обуке у укупном трајању од 120 часова без проблема су обављени на даљину. Овакав режим је омогућио незапосленим људима из целе Србије да усред пандемије из својих домова присуствују настави и стицањем нових вештина повећају шансе за запослење“, саопштено је у НСЗ.

Међу полазницима је и 14 повратника из иностранства, којима Немачки информативни центар за миграције, стручно образовање и каријер нуди саветовање и услуге посредовања како би им олакшао нови почетак у Србији. Једна од њих је повратница Слађана Драгичевић Трошић, која наглашава да су предавања била врло садржајна и корисна.

„Као некоме ко је похађао обуку из струке са којом сам се први пут срела, веома ми је значило што смо добијали различите задатке, захваљујући којима смо могли да проверимо своје знање и разумевање одређених нових појмова. Заиста смо добили добру основу за даље надограђивање вештина, а имамо и могућност коришћења литературе која нам остаје на располагању и убудуће“, објаснила је учесница обуке.

Наставу је без проблема похађала и Едина Нађ, такође повратница из иностранства, иако јој српски није матерњи језик.

„Посебно бих истакла посвећеност предавача. Могла сам да пратим програм са лакоћом и разумем све што је потребно. Верујем да ћу стечено знање моћи да употребим у будућности уколико ми посао буде везан за вођење пословних књига“, истакла је Едина Нађ.

Овај начин рада је омогућио полазницима и извесну дозу флексибилности, с обзиром на чињеницу да су предавања била доступна у свако доба дана, што је било нарочито драгоцено за усклађивање са породичним обавезама. Поред подршке у едукацији и запошљавању, програм је обезбедио и додатно саветовање најугроженијих полазника курса.

 

 

ГЗС/РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


biro zaposaljavanje

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.003.018 посета
Тренутно на сајту: 1161 посетилац(a)