Смену траже, Зукорлић остаје 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Смену траже, Зукорлић остаје
Trenutno na sajtu: 752       |       Podeli:
20.10.2017 | 0 коментар(а)



Ни готово две седмице откако је Конференција универзитета Србије (КОНУС) затражила од највиших

државних представника да смене народног посланика Муамера Зукорлића са чела скупштинског Одбора за образовање и науку, бивши муфтија Исламске заједнице у Србији, а данас политички савезник владајуће коалиције и даље је председник овог тела.

Оптужбе 17 ректора државних и приватних универзитета да злоупотребљава јавну функцију зарад личних интереса Зукорлић, иначе власник неакредитованог приватног универзитета, одбацује и оптужује управнике већих универзитета за „монопол над високим образовањем“. Стручна јавност сматра да је иницијатива КОНУС-а, иако основана – закаснела.

„Ја сам у образовању преко 20 година и заправо сам ту најкомпетентнији ако ћемо разматрати могућност ангажмана у неком од одбора Народне скупштине“, каже за Радио Слободна Европа Муамер Зукорлић, посланик Бошњачке демократске заједнице у Санџаку и председник Одбора за образовање и науку у Народној скупштини, коментаришући захтев КОНУС-а за његову смену.

Подсетимо, на адресу председнице парламента Маје Гојковић, министра просвете Младена Шарчевића, председнице Владе Србије Ане Брнабић и председника Србије Александра Вучића, КОНУС је 22. септембра послао иницијативу за смену Зукорлића, због, како се наводи, нестручног и некомпетентног обављања функције као и због њеног коришћења за остварење личних интереса.

Они наводе да као власник приватног Универзитета у Новом Пазару, Муамер Зукорлић "функцију на којој се налази веома често користи како би изговарао неистине и погрешно интерпретирао чињенице предлажући решења која би довела до акта о акредитацији који годинама није у стању да добије".

Са друге стране, Муамер Зукорлић који у Скупштини подржава владајућу већину, понавља оптужбе које је и раније износио, да група ректора „држи као таоце цело високо образовање“.

„Имали смо до сада потпуни монопол, гдје је увијек на врху пирамиде ректор Београдског универзитета и још неколико ректора великих универзитета. Конференција универзитета се користи искључиво као средство тог монопола, гдје мали универзитети немају никакав утицај. По неписаном правилу предсједник КОНУС-а је увијек ректор Београдског универзитета који се злоупотребљава. Дошли смо у ситуацију великог ораха испод којег више ништа не расте“, сматра Зукорлић.

Иако смо контактирали ректоре државних универзитета у Београду, Новом Саду, Нишу и Новом Пазару, они до закључења овог текста нису били доступни за коментар. Тако смо остали ускраћени не само за њихов одговор на Зукорлићеве оптужбе, него и за објашњење због чега су иницијативу за смену послали Министарству образовања, Влади и председнику – институцијама које законски немају надлежност да смењују председнике скупшинских одбора. То могу да ураде само чланови Одбора.

На питање РСЕ када да ли ће се и када на дневном реду Одбора за образовање наћи захтев групе ректора, секретар овог скупштинског тела Драгомир Петковић писменим путем нас је обавестио да, према Пословнику, седницу одбора заказује председник одбора и предлаже дневни ред.

„Пословником је такође је прописано да је председник одбора дужан да седницу одбора сазове на захтев најмање једне трећине (шест чланова) укупног броја чланова одбора. Такав сазив садржи дневни ред и рок за сазивање седнице“, стоји у одговору који нам је стигао од секретара Одбора за образовање.

Иначе, Зукорлић је 2002. године основао Интернационални универзитет у Новом Пазару, на којем је и сам докторирао, како каже, са највишом оценом. Његов универзитет, међутим, ни дан-данас нема акредитацију.

Биљана Стојковић, ванредна професорка Биолошког факултета у Београду, управо тај детаљ види као кључан за Зукорлићев долазак на место председника одбора.

„Свима је од почетка било јасно да је његово постављање на ту функцију сукоб интереса и да је читава његова амбиција у вези са том причом акредитација његовог факултета. Оно што ја видим као већи проблем је што се факултети и универзитети нису још тада огласили. Дакле, у овом друштву се изгубила идеја да су универзитети проактивне институције које треба да учествују у креирању друштвених кретања и уопште државне политике“, каже Биљана Стојковић.

У Зукорлићевој биографији наводи се да је Исламски факултет завршио у Алжиру, а постдипломске студије у Либану. Почетком деведесетих постао професор Медресе (врста исламске високе школе, прим. РСЕ) у Новом Пазару.

Као председник Одбора за образовање је пре пет месеци подржао петицију за укидање Дарвинове теорије еволуције.

"Ја као верник немам никакву сумњу и бесмислено би било од мене очекивати да верујем у било шта друго осим у оно што је светоназор монотеитичке вере. Као председник Одбора ја немам права да са те позиције намећем своје ставове", рекао је Зукорлић маја ове године када је група академика и професора послала државним инстанцама петицију за укидање теорије еволуције.

Постављањем Зукорлића, који је профилисан као верски представник, на чело Одбора за образовање, држава показује да нема представу шта би образовање требало да буде, сматра Биљана Стојковић.

„Ово је секуларна држава. Постављање човека који нема секуларни поглед на свет и нема секуларно, него једино религијско и теократско образовање, је јако лоше. То нам у ствари шаље поруку да ову државу не занима ни образовање, нити квалитет и унапређивање образовања“, каже професорка Биљана Стојковић.

Зукорлић је, подсетимо, и први човек бесправно подигнутог Факултета за исламске студије у Новом Пазару који се и даље неометано гради у центру овог града. Када се у јавности дигла прашина поводом његове градње, тадашњи премијер Србије Александар Вучић рекао је да се факултет неће руштити како се не би стварале тензије у тој мултиетничкој средини.

Тако је у години коју су представници власти означили као годину легализације објеката, држава игнорисала позив јавности да реагује због очитог кршења закона.

Извор: Радио слободна Европа




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.085.341 посета
Тренутно на сајту: 754 посетилац(a)