Тиодоровић: Ево када се очекује пик епидемије 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Тиодоровић: Ево када се очекује пик епидемије
Trenutno na sajtu: 487       |       Podeli:
12.07.2020 | 0 коментар(а)



Епидемиолог Бранислав Тиодоровић прогнозира да ћемо до краја следеће недеље, на нивоу државе, имати пик епидемије.

Он указује на то какво је стање у великим градовима, с обзиром на агломерацију људи која се није смањила - више људи контактира, пре свега младих људи, иако имају солидан имунитет - живе у домаћинствима где има две генерације, може доћи до обољевања, може доћи до ситуације да умиру људи средње доби и старији.

Одржавање пика уместо благог пада 

„Ако се не предузму мере и не покаже солидарност, имаћемо одржавање пика уместо благог пада, али то не мора да значи за целу Србију", истакао је Тиодоровић.

„Има мањих градова где постоји солидан однос према заштитним мерама, тамо се не мора очекивати пик, већ него благо одржавање и благи пад броја оболелих", подвлачи Тиодоровић.

Према његовим речима, имаћемо стиацију на ниво државе која се од средине до средине разликује, а у навећим градовима биће одржавање и пик до краја недеље.

Здравствени систем се налази у пренапрегнутом стању и здравствени радници који се жестоко боре имају проблем да издрже ситуацију, указао је епидемиолог. 

„Народ је био под сталним социјалним и психолошким притиском месецима, а здравствени радници су пренапргнути, за сада извршавају своју обавезу али је у питању издрживост људи, а не само машина", истиче Тиодоровић.

Лето са мањом тензијом 

Каже да се највећи део становништва придржава мера, али да трееба схватити и понашање младих, али да се старији морају придржавати мера апсолутно.

Тиодоровић каже да постоји замор материјала и замор људи да се обећава - биће боље, а обраћање на конференцијама за медије има значаја јер може да се пита шта је дилема.

„Ако будемо мере примењивали у целини и будемо сви свесни ситуацију ћемо ставити под контролу, али ћемо имати још умрлих и оболелих. Доћи ћемо у ситуацију да лето прођемо са мањом тензијом са мањим проблемом очувања здравља и да се полако спремамо за јесен", рекао је Тиодоровић. 

Свака локална заједница мора да планира и капацитете, кадрове и методологију како ће се супростављати овој болести, закључио је Тиодоровић. 

ГЗС/РТС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


tiodorovic pik epidemije virus korona

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.330.130 посета
Тренутно на сајту: 487 посетилац(a)