Представљање књиге „Микец и друге ђачке приче” 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Представљање књиге „Микец и друге ђачке приче”
Trenutno na sajtu: 723       |       Podeli:
12.10.2021 | 0 коментар(а)



Чачак - У петак 15. октобра са почетком у 19 часова у Великој сали Библиотеке у сарадњи са Удружењем „Иромс”,

биће предстваљена књига „Микец и друге ђачке приче”.

На промоцији ће учествовати аутор Владимир Илић, Марко Стојановић и водитељ Тијана Бежанић.

Књига „Микец и друге ђачке приче“ (радни поднаслов: Ђачки споменар старог Чачка) која ускоро излази из штампе представља прво обимније дело о догодовштинама „из клупе и мога краја“, намењено деци и омладини, и „свим младима од 7 до 77 година“, још од „Магарећих година“ Бранка Ћопића (1960).

Чачанин Владимир Илић, представљајући имагинарне („магично реалне“) доживљаје ђака школе „Др Драгиша Мишовић“ и дружине која је расла код кафане „Младост“, на углу некадашњих улица „Слободана Пенезића“ и „Рада Азањца“, враћа градски дух старе калдрме у таквој мери да се, без претеривања, може рећи да је „Микец“ једна од најтоплијих прича о Чачку, икада испричаних.

Одредница „у то време“ која се често, као зефир, провлачи кроз многе од укупно 45 кратких прича, обједињених у један велики орнамент, односи се, по свему судећи, на период од неких десетак година, 1970-80. Али, у овом колоплету догађаја, пре свега из учионице и са фудбала, препознаће се многе генерације, а млађи читаоци ће моћи да виде шта је то што је свевременско – специфични чачански (шумадијски, српски) дух.

Фондација Конрас, издавач, овако је објаснила своје опредељење да објави „Микеца“:
„Присећајући се ђачких дана, аутор је исписао носталгичну, али не и патетичну, историју Чачка. Приповедањем о школским друговима, наставницима, локалним уличним херојима, играма, журкама, домишљањима и анегдотама сведочи , пре свега, о духу и шарму какви су владали у многим српским градовима тога времена...У најкраћој, али бриљантно испричаној причи „Непогода“, рецимо, описују се и мистериозне појаве, на веома духовит и нушићевски и(ли) твеновски начин...“

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


promocija knjiga gradska biblioteka irmos

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.083.334 посета
Тренутно на сајту: 722 посетилац(a)