Скупштина усвојила завршни рачун из 2020. године и извештај Историјског архива 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Скупштина усвојила завршни рачун из 2020. године и извештај Историјског архива
Trenutno na sajtu: 280       |       Podeli:
31.05.2021 | 0 коментар(а)



Лучани - На седници Скупштине општине Лучани која је одржана 28. маја у Гучи , одборници су најпре донели одлуку о престанку мандата
Фото: Илустрација, ГЗС

одборници Мирјани Стевановић, након што је поднела оставку а затим потврдили мандат Мирјани Чакаревић из Котраже из исте политичке опције.

Одборници су на седници донели одлуку о завршном рачуну буџета општине Лучани за протеклу годину у коме се наводи да укупна буџетска пасива и актива износи милијарду и 350 милиона динара од чега је капитал око 600 милиона као и акције од конверзије дуга предузећа МБ – Наменска преко 200 милиона динара.

Око 800 милиона износе текући приходи у буџет и то, око 400 милиона од пореза на имовину и пореза на зараде запослених, око 340 милиона се слива у општински буџет из републике у виду трансферних средстава као и 45 милиона од прихода на продају имовине, услуга и добара.


Фото: Илустрација,  ГЗС

Иначе, буџет општине Лучани сервисира 47 директних и индиректних корисника. Расходи су око 950 милиона динара а проценат извршења је око 92 одсто планираних активности у 2020. години. Највећи расходи буџета одлазе на одржавање путева и комуналне хигијене, затим за социјалну заштиту око 30 милиона, субвенције за пољопривреду око 37 милиона. Највеће капиталне инвестиције у вредности од око 290 милиона усмерене су на реконструкцију и санацију зграде средње школе „Драгачево“ у Гучи, која је недавно и окончана.

Одборници су на овој седници разматрали и извештај о раду Међуопштинског историјског архива за Чачак, Горњи Милановац и Лучане у 2020. години.

У извештају Истпоријског архива се наводи да је ова установа током 2020. године вршила заштиту архивске грађе и регистратурског материјала, дакле евидентирање, класификовање, архивирање, чување и стручно одржавање архивске грађе. Урађена је и електронска евиденција свих 620 регистратура са територије коју покрива Архив у Чачку. У току је решавање проблем смештаја грађе преуређењем подрумског простора од 150 м2 у додатни простор. Завршено је сређивање новопреузете архивске грађе СО Лучани (1949 – 1983) и новопридошле пројектне документације приватних и правних субјеката и створен је нови попис.

Архив је још током 2019. године приступио изради збирке фотографија „Чачанског гласа“ који обухвата период од 1990 – 2002. године. Поводом 75 година од завршетка Другог светског рата, у сарадњи са Британском амбасадом у Београду, приређена је изложба Брутанци и Други светски рат у Југославији. За потребе сајта Архива, снимљено је и обрађено 270 снимака. У оквиру издавачке делатности, припремљен је за штампу „Ратни дневник учитееља Милисава Арсића“. У оквиру коришћења архивске грађе, набављено је и обрађено 150 монографских и 60 серијских публикација. Завршен је попис књига којих тренутно има 7312 као и 1830 серијских публикација и 600 новина.

Пројекти на којима Архив ради су: „Век страдања“ који је усмерен на попис свих војних и цивилних жртава на територији ове три општине кроз последње ратове; затим пројекат Развој комуникација у Западном Поморављу, истраживање, прикупљање, вредновање и дигитализација архивске грађе, који се односи на развој саобраћаја од првих караванских путева који су углавном коришћени за превоз робе и људи, до савремених саобраћајница 20 века, указујући на то да је Поморавље увек привлачило пажњу страних и домаћих истраживача.

Историјски архив је и добитник Изузетне Вукове награде за 2020. годину коју је Архиву доделила Културно – просветна заједница Србије за целокупан досадашњи рад, од оснивања 1948. до данас, наведено је у извештају који су одборници СО Лучани у целости усвојили.

 

 

 

 

ГЗС

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


LUCANI

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.803.477 посета
Тренутно на сајту: 280 посетилац(a)