Чачански планинари у Босни 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Чачански планинари у Босни
Trenutno na sajtu: 471       |       Podeli:
23.04.2018 | 0 коментар(а)



Чачак – Планинарско друштво „Каблар” из Чачка припрема пут својих чланова на Требевић више Сарајева почетком јуна.

Трескавица је планина у централној Босни, припада ланцу динарских планина. Подељена је на две целине. Северни део који се назива Босанска или Трновска Трескавица и јужни део под називом Херцеговачка или Калиновачка. Назив је добила по честим, мањим потресима када током сеизмичке сезоне планина константно подрхтава. Планина Трескавица је једна од најлепших планина БИХ.

Красе је велике и густе шуме црногорице и белогорице као и бројни пропланци са бујном травом. Посебан украс Трескавице су њених пет прекрасних, глацијалних језера која представљају најизразитије трагове леденог доба на овој планини. Језера представљају праву природну реткост и планинарску атракцију, а налазе се изнад 1500м надморске висине. Глацијална језера на Трескавици су: Велико, Бјело, Црно, Платно и Мало језеро представљају вредне еко системе са специфичном флором и фауном. Највиши врх Трескавице је Ђокин торањ ( Мала Ћаба) 2088м, који је циљ наше акције.

Полазак из Чачка очекује се 01. јуна у преподневним сатима. Вожња преко Мокре Горе, Вишеграда, Сарајева, Трнова до села Турово (895м) одакле почиње пешачење планинарском стазом до планинарског дома ,,Рунолист” (1260м). Успон до дома траје нешто више од сат времена. Смештај у дому, ноћење.

Следећег дана после доручка, око 08:00, полазак на успон до врха Ђокин Торањ (2088м). Дужина стазе је око 18км, успон око 1200м. Стаза води кроз шуму, преко ливада, поред језера, а при самом врху успон је нешто израженији. Детаљније о самом успону биће у каснијој, коначној, најави или на састанцима друштва. Кондициона тежина 8/10, техничка тежина 2/10. На стази има пет извора питке воде.

По повратку у дом имаћемо ручак (вечеру) у организацији наших пријатеља из Сарајева.

У недељу 03. јун после доручка следи паковање, напуштање дома и пешачење до села Турови где ће чекати возило. Вожња до Сарајева. Излазак на Требевић уз могућност коришћења жичаре која почиње са радом у априлу, о чему ће одлучити организатор на лицу места. Након силаска посета Башчаршији, слободно време (обилазак, ред би био и ћевапи и сл…). Повратак у Чачак у вечерњим сатима.

Глас западне Србије

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.424.329 посета
Тренутно на сајту: 472 посетилац(a)