"Дневни ритуали" тема овогодишње Интеракције 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
"Дневни ритуали" тема овогодишње Интеракције
Trenutno na sajtu: 528       |       Podeli:
23.08.2019 | 0 коментар(а)



Пожега – Међународни студентски филмски камп “Интеракција” окупио је 15 младих филмаџија
Екипа "Интеракције" у Ивањици, фото: РИНА

из свих крајева света који раде дукументараце на тему “Дневни ритуали”. Они су подељени у три групе и своју инспирацију морали су да пронађу у Чачку, Ивањици и Ужицу.

Није било лако, јер су стиденти стигли из различитих земаља, први пут су се срели у Београду кад су и распоређени у групе. Различити менталитети, приступ послу, али то и јесте права чар и права – инетеракција.

Филмаџије на задатку, фото: РИНА

Потрага за темом у Ивањици завршила се у манастиру Ковиље јер су студенти остали фасцинирани дневним риталима монахиња које овде живе.

“Снимали смо документарац са свакодневним ритуалима девет монахиња. То је прича о амбијенту, молитви, унутрашњем гласу и вери”, рекао је Бразилац Петро Делега.

Петро Делега, фото: РИНА

Екипа из Чачка бавила се животом једне тинејџерке, а студенти којима је задатак било Ужице пратили су станаре једне стамбене зграде. Након вишедневног снимања, сви су се окупили у Пожеги где следи монтирање документарца.

“До сада је све било одлично. Србија је дивна земља, а људи изузетно гостопримљиви. Рад на овом пројкету ми помаже да научим нешто ново. Очекујем да из дана у дан буде све боље. Интеракција је дефинитивно одличан вид студентске сарадње и усклађивања различитих мишљења”, кажер Иван Мутгер из Аргентине.

Редитељ, Пабло Радица, такође Аргентинац, номинацијом за студентског Оскара већ је резервисао своје место у свету филма, а “Интеракцију” види као још једну могућност да сазна нешто ново.

“За овај камп сам чуо од пријатеља који су овде били прошле године. Мислим да је ово добар начин да се упознамо са колегама. Чудно је да смо сви странци, сви различити, али успемо да пронађемо заједнички језик и да направимо документани филм. Живимо и радимо заједно. Делимо све, не само сакоднвеицу већ и визију живота и света. То је право богатсво за мене”, ијавио је млади Пабло.

Студенти из свих делова света стигли у Ивањицу, фото: РИНА

“Интеракцију” већ 14 година умазад организује Независни филмски центар “Филм арт” из Пожеге. На тај начин афирмише се филмско стваралштво младих и подстиче продукција докуметарног филма код студената филмских школа.

“Учесници кампа долазе у Србију да науче нешто више о докумнетарном филму. На тај начин се усоставља права интеракција између студената из свих делова света. Та познанаства и искуства касније им значе у професионалној каријери. Мислим да су управо то највећи бенефити које ови млади учесници добијају у Србији”, рекао је за РИНУ, Дејан Петровић директор Филм Арта.

До сада је на овом међународном филмском кампу снимљено 50 документараца, а освојено је 15 награда на филмским такмичењима у земљи и свету.

 

РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


pozega cacak uzice ivanjica interakcija kamp film studenti

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.195.538 посета
Тренутно на сајту: 528 посетилац(a)