Парастос погинулом борцима у бици на Чемерну 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Парастос погинулом борцима у бици на Чемерну
Trenutno na sajtu: 524       |       Podeli:
07.08.2020 | 0 коментар(а)



Ивањица - У недељу 9. августа на планини Чемерно, изнад ивањичког села Осоница, биће одржан парастос погинулим борцима српске војске од 1912. до 1918. године.

Том приликом биће освећен камен темељац са крстом за војничку капелу, а биће уприличено тематско предавање и презентација урбанистичког пројекта будућег меморијалног центра.

Овај догађај организује град Краљево, а повод је 102. годишњица од неколико битака вођених на овој планини у Првом светском рату против Аустријске војске. Највећи окршај догодио се током новембра месеца 1915. године тик испод највишег врха Смрдључ, и био је одсудна битка за спас српске војске, краља, врховне команде и народа који се у том тренутку налазио у Рашки у повлачењу према Албанији и Јадранском мору.

Фото: Илустрација, Инфо лига

Према непотпуним и незваничним подацима, у бици на Чемерну погинуло је од 1.000 до 2.000 српских војника и око 650 Аустријанаца. Жртва је била велика, али је битка успела да заустави непријатеља у продору. У супротном, краљ, врховна команда и главнина војске били би увучени у обруч и уништени.

Тек сто година после, из историјских извора израња ова битка као једна од важнијих у Великом рату коју је српска војска водила да заштити одступницу приликом повлачења према Крфу. Била је готово заборављена, као и тела погинулих војника која су разасута остала на овој планини, без костурнице, достојног обележја и дужног пијетета. А слободно се може рећи да је спасила Србију.

На такозваном југозападном фронту, који се протезао од Александровца до Ивањице, биле су Прва и Друга армија српске војске са око 36.000 људи. На Чемерну је било стационирано 17.600 војника, а око 4.500 волова и коња вукло је топове. У окршајима са непријатељем борили су се Ужичка војска, Студенички одред, друго и трећепозивци из Ужица, Косјерића, Пожеге, Ариља и мањим делом из Ивањице. Највећи број погинулих био је у рововима испод највишег врха ове планине.

Битка на Чемерну била је последња одбрана главнине војске и врховне команде на челу са краљом Петром, којој је претходило неколико мањих сукоба на Троглаву, Јелици, Врановцу и другим местима на потезу од Краљева ка Студеници. На Чемерну су и данас видљиви остаци ровова, који сведоче о страдању српских одреда.

Добар део историчара данас се слаже у оцени да је битка на Чемерну била важна колико и чувена Мојковачка битка. Спомен комплекс који планирамо да градимо биће смештен на око четири хектара површине. Пољопривредно земљиште које припада КО Савово а којим управља ЈП „Србијашуме“, биће пренето на град Краљево и претворено у грађевинско. У недељу ће бити одржан парастос погинулима на месту где ће бити саграђена војничка капела са крстом и меморијални центар. Организациони одбор чији сам ја координатор интензивно ради на прикупљању грађе и историјских чињеница. Циљ је да на спомен капели буду објављена имена погинулих. Доста података већ имамо, а у наредном периоду биће објављено и неколико књига о овој бици које су у припреми. Тај обиман посао на прикупљању докумената и историјских чињеница води артиљеријски мајор Раде Вукосављевић. Капела ће стајати на месту са којег се виде две наше највеће светиње, манастири Студеница и Жича. Ово место постаће светилиште на коме ће се будуће генерације учити неговању традиције ослободилачких ратова и уздизати наша национална свест, рекао је Радоје Томашевић, пуковник у пензији и дугогодишњи командант аеродрома Лађевци код Краљева.
Према пројекту изградње спомен капеле са крстом, који обухвата и довођење струје и воде, укупан посао коштаће око 5.000.000 динара. Из више праваца према Чемерну биће поправљени и сеоски путеви који су у прилично лошем стању.

На парастос и полагање камена темељца поред историчара, потомака погинулих ратника и становника околних места повремено долазе и градоначелници и председници општина Ужице, Косјерић, Горњи Милановац, Пожега, Ивањица, Ариље, Лучани, Чачак, Рашка, Врњачка Бања и Берана у Црној Гори.

 

 

 

ГЗС

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cemerno ivanjica parastos

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.199.454 посета
Тренутно на сајту: 520 посетилац(a)