Данас славимо Благу Марију 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku             

 
Данас славимо Благу Марију
Trenutno na sajtu: 585       |       Podeli:
04.08.2020 | 0 коментар(а)



Блажена или Блага Марија веома је поштована у Срба, посебно међу женама.

Блага Марија је хришћански и народни празник који се празнује 4. августа по Григоријанском календару, као спомен на Марију Магдалену.

Она је била родом из горских предела Сирије, око града Магдале, због чега је и добила име Магдалена. У младости је била грешница али ју је Исус избавио од грехова. Касније је постала његова ученица, пратила га је и слушала његове проповеди.

Иначе, Марија Магдалена се у Житијима светих помиње као "мироносица равноапостолска". Заједно са Пресветом Богородицом туговала је под распетим Христом на Голготи и три пута је посетила његов гроб.

Према Јеванђељима, после Васкрсења Господ јој се два пута јавио, док се у предању тврди да је посетила Рим, где је цару Тиберију даровала црвено бојено јаје и поздравила га речима: "Христос васкрсе!" па се верује да је обичај фарбања васкршњих јаја везан за овај догађај. Живот је завршила мирно у Ефесу, а њене свете мошти касније су пренете у Цариград.

Као и на дане Огњене Марије и Трнове Петке, на празник Благе Марије домаћице треба да одмарају. Народ верује да није добро било шта радити у кући или на пољу, да се светица не би увредила.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Blaga Marija praznik

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.961.698 посета
Тренутно на сајту: 584 посетилац(a)