Мисија “Халијард”: Амерички пилоти спавали у дрвеним вајатима и јели хлеб из црепуље 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Мисија “Халијард”: Амерички пилоти спавали у дрвеним вајатима и јели хлеб из црепуље
Trenutno na sajtu: 277       |       Podeli:
14.09.2019 | 0 коментар(а)



Прањани – Неуки и убоги, сироти сељаци на Сувобору у ратном недобу дали су своје воловске запреге и огулили дланове



да би у свом планинском бескрају саградили аеродром и 1944. године тако дали прилику да се више од 500 америчких пилота, приземљених под немачком ватром, врати у своју постојбину. Сутра је четврт века од тих збивања, догађај ће обележити посетом Прањанима Председник Србије и амерички амбасадор у Београду а обичан свет са овог побрђа још у сећањима држи те тешке дане.

Каљевић открива где су амерички пилоти спавали, фото: РИНА

И памти многе појединости, као Радош Каљевић, рођен у близини аеродрома на засеоку Галовићи, за агенцију РИНА описује како је било у операцији “Халијард”:

„Сећам се као да је јуче било, у нашем вајату су спавали, и чували смо их као најрођеније. Имали смо једну краву, четири овце и пет кокошака, пилоте смо хранили као голубове а ми смо трпели, ја сам тада имао девет година. Тако је наредио ђед Милисав, а кад смо кренули да их испратимо на аеродрому је било много људи, ђед се замаријо а мене је пилот убацио у авион. Деда се заплакао и рекао: ’Зар сам те ја хранио а ти да ми одведеш јединога унука?’ На то је он рекао да ме води да будем честит. Али, за деду новац није био важнији од мене, онда ме пилот узео у наручје вратио ме деди, скинуо своју јакну с леђа, видео је да смо сиротиња, и дао је мени. Платили су да се посеку јабуке, зване стрекње, да би авиони могли одатле да полете и узлете. На дну Галовића су купили пилоте, враћали се и полетали. Ми дотад никад авион у животу нисмо видели, чинило нам се ноћу да толико ниско лете да ће да закаче оџак”.

Стари сто на коме су служени пилоти, фото: РИНА

А ево како сведочи Радиша Јевтовић из Леушића, светски човек и чувени привредник, који је спремио своје народно насеље „Рајски конаци”, на дедовини у том селу под Сувобором, да би данас дочекао високе званице:

Посуда звана црепуља у којој се пекао хлеб за пилоте, фото: РИНА

„У нашој кући била су смештена седморица пилота. Један од њих који је био веома активан у окупљању преживелих, Чарлс Дејвис, долазио је у неколико наврата овде, а сада долазе његови потомци, кћерка и унуци и одседају обавезно овде...

Дејвис је на оближњем брду пао међу стадо оваца и чобаница му је понудила да попије из чутурице, била му је повређена нога, али он је предложио да она прво проба воду, што је и учинила. Али, кад је њему додала чутуру он је био толико жедан да је халапљиво пио и, како је касније причао, одједном су му гореле уши, јер је у чутурици била ракија а не вода. Овде је долазио пет година узастопно и стално се сећао овог догађаја...

У кући Радише Јефтовића спавало седморо пилота, фото: РИНА

Први пут кад су се овде појавили у организацији америчке амбасаде, на челу је био, тада у колицима, Џорџ Војновић, организатор спасавања пилота из Бриндизија и Барија. Он је слао њихове људе који су сакупљали пилоте са ове територије и био заслужан за оспособљавање аеродрома у Прањанима. Његови су се одселили у Америку 1914. године, рат га је затекао као студента медицине, али пошто је знао перфектно српски и енглески језик био је задужен за организацију. Када се први појавио после рата на аеродрому у Прањанима гласно је заплакао. Преминуо је пре две године, али његова кћерка редовно долази, доводи унуке а тренутно се налази на функцији америчког амбасадора у Бразилу”.

То је, ето, део наше националне повести, блистава слика ситоре православне душе у горском беспуту и сведочанство широке српске душе. Од наших праотаца наследили смо староставну мудрост: ко другоме чини, себи чини.

 

РИНА

Импровизовани аеродром "Галовићи" на који су амерички пилоти слетали, фото: РИНА

 

 Prilog emitovan NA TV PRVA NA OVOM LINK!




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


avion pilot

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.803.400 посета
Тренутно на сајту: 278 посетилац(a)