На Голији сви путеви проходни, љубитељи снега похрлили да уживају у зимској идили 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
На Голији сви путеви проходни, љубитељи снега похрлили да уживају у зимској идили
Trenutno na sajtu: 504       |       Podeli:
21.03.2022 | 0 коментар(а)



Ивањица - Пролеће је стигло календарски, туристичка сезона у ски центрима приводи се
Призори као са швајцарских Алпа, тек на пролеће Голија заблистала у пуном сјају, фото: РИНА

крају, али једна планина у Западној Србији тек сад је засијала правим сјајем. На Голији која важи за једну од шумама најбогатијих планина у Србији тренутно влада права снежна идила, пут ка врху планине је проходан што привлачи велики број домаћих туриста да још увек уживају у чарима најхладнијег годишњег доба.

"Овде је заиста фантастично, осећам се као да нисам у Србији. Ваздух је феноменалан и дише се пуним плућима на овој надморској висини. Оно што нас је одушевило јесте што је дивља природа на дохват руке, једна од ретких планинских локација која није у великој мери урбанизована. Овде је прави рај за нас којиволимо дуге шетње по снегу", каже за РИНУ Александра из Београда која је викенд са породицом одлучила да проведе управо на Голији.

Фото: РИНА

Оно што је најважније за све посетиоце јесте проходност путева, јер се управо на овој територији налази једна од најризичнијих траса у Србији. Пут Преко Брдо - Одвраћеница услед јаког ветра и снежних наноса дуго је био блокиран за саобраћај.

"Уз велику упорност путара и уз помоћ тешке механизације успели смо да прочистимо пут који је задавао велике проблеме. Деоница се налази испод највишег врха Голије, Јанковог камена, дувају јаки ветрови са Пештера и зато је ово деоница на којој тек прочишћен пут може бити поново завејан у року од само неколико минута. Надамо се да више неће бити великих снежних падавина, али овде је ситуација неизвесна све до летњих месеци, а службе путара ажурне и у априлу и мају", изјавио је Витомир Арсовић из Путева Ивањица.

Због очуваности природних и културних вредности планина Голија уписана је у Унескову светску листу резервата биосфере. И управо због свих ових одлика, Голија постаје једна од најпосећенијих дестинација у Србији која пружа квалитетан али пре свега безбедан боравак и одмор.

фото: РИНА

"Зимска сезона на Голији је при измаку, ми увелико препремамо летњу која ће бити према нашим очекувањима знатно боља у односу на претходне године, на основу интересовања које је до сада показано, резервисаног смештаја и најава. Голија је наш фаворит управо у летњем периоду јер су многи њени локалитети који су веома атрактивни и лепоте дивље планине доступнији када се снег отопи", истакао је Милоје Остојић из ТО Ивањица.

Најпосећеније локације су планинска језера, такозвано Небеска суза, које нема притоке и потоке, већ се пуни из пукотина планине које земљотрес погодио пре више од педесет година, као и Кошанинова језера. У зимским условима је тешко доћи до њих, зато је лето право време.

 

РИНА / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


IVANJICA GOLIJA SNEG PUTEVI TURISTI

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.490.791 посета
Тренутно на сајту: 505 посетилац(a)