Цене аранжмана у иностранству по средњем курсу НБС 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Цене аранжмана у иностранству по средњем курсу НБС
Trenutno na sajtu: 356       |       Podeli:
24.07.2019 | 0 коментар(а)



Приликом истицања цене и наплаћивања туристичких аранжмана у иностранству убудуће ће се примењивати званични средњи курс динара,


прописано је новим Законом о трговини, који је усвојила Народна скупштина Србије.

Овакво решење прихваћено је током израде предлога закона, а на предлог Народне банке Србије.

На овај начин, како се наводи у саопштењу НБС, решено је дугогодишње питање наплате туристичких аранжмана по продајним курсевима банака за девизе или ефективни страни новац.

Решењем из новог Закона о трговини цене туристичких аранжмана постају у потпуности упоредиве и предвидљиве јер неће зависити од дневних продајних курсева које утврђују банке, истичу из НБС.

„Овим решењем, корисници услуга туристичких агенција имаће могућност да са великом извесношћу планирају износ издатка у породичном буџету за плаћање туристичких аранжмана који се реализују у иностранству, будући да ће им цена таквог аранжмана бити исказана и наплаћена применом званичног средњег курса динара, који је захваљујући напорима и активностима НБС, већ неколико година уназад на стабилном нивоу и без већих осцилација”, пише у саопштењу.

Поред тога, туристичке агенције, које су до сада корисницима њихових услуга туристичке аранжмане прерачунавале и наплаћивале применом продајног курса банке код које имају отворен рачун, иако су у пракси девизе куповале по повољнијим курсевима, неће бити више у могућности да остварују додатну зараду по основу курсних разлика, а на терет клијената.

Из НБС указују да су, према досадашњим прописима, али и према новом закону, трговци дужни да цене по правилу исказују у динарима, док само изузетно могу да цену истакну у страној валути, као што је то случај у трговини услугама у туризму које су у непосредној вези са иностранством.

Међутим, у том случају, према новом закону, трговац мора да при истицању и наплаћивању цене назначи и као обрачунски курс примењује искључиво званични средњи курс динара.

Нови Закон о трговини објављен је у „Службеном гласнику Републике Србије” и ступа на снагу осмог дана од дана објављивања, односно 30. јула 2019. године.

 


 ГЗС / Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


evro marke dolari cene letovanje srednji kurs

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.904.048 посета
Тренутно на сајту: 357 посетилац(a)