Укуцај матични број и сазнај дуг за порез 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Укуцај матични број и сазнај дуг за порез
Trenutno na sajtu: 743       |       Podeli:
25.09.2018 | 0 коментар(а)



Од 1. јануара грађани и фирме имаће електронски увид у своје пореске обавезе на само једном интернет порталу.

Уносом ЈМБГ знаће се дуговања за намете за имовину, екотаксе... Објединиће се свих 145 пореских управа

Ова услуга ће бити омогућена и фирмама које ће податке добијати уносом јединственог пореског ПИБ броја. Како за "Новости" наводи Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и електронску управу, рад на пребацивању локалних база података у јединствени информациони систем је увелико у току.
- Подигли смо централни сервер и опрему и све базе података локалних самоуправа, а има их укупно 145, колико је и локалних пореских администрација, обједињујемо на једном месту - истиче Јовановић. - Потом правимо нови софтвер, где ће се моћи, на једном порталу, једноставним уписом ЈМБГ за грађане или ПИБ за фирме добити увид у све обавезе по основу пореза на имовину и других изворних јавних прихода.
Ово ће важити за територију целе Србије истовремено. Општине и градови ће, како истиче Михаило Јовановић, и даље да раде као до сада - изгледаће да раде у својим локалним системима, иако ће радити у систему у Београду.

- Локалне самоуправе задржаће и своју аутономност и своје специфичности, јер износи пореза нису исти за сваку општину - објашњава Јовановић.
У јединственом централном систему, осим пореза на имовину, налазиће се и подаци о самодоприносима и еколошким и комуналним таксама.

О порезу на имовину и другим изворним јавним приходима јединице локалне самоуправе брину од 2007. године, у оквиру локалних пореских администрација. Сада је на снази "обрнути" процес - подаци се централизују, формира се савремени јединствени информациони систем на иницијативу председнице Владе Ане Брнабић, на чему интензивно раде стручњаци из њеног кабинета, Канцеларије за ИТ и е-управу и представници свих локалних пореских администрација.

Нови систем ће централизацијом података грађанима и привреди омогућити да "на клик" виде све своје пореске обавезе на територији Републике Србије као и да електронским путем поднесу пријаву за утврђивање пореза на имовину.

Помоћ швајцарске владе

Локалним администрацијама које су радиле у застарелим системима, прелазак на нови систем би требало да донесе бржи, прецизнији и комплетнији рад, као и бољу наплату изворних јавних прихода. Швајцарска влада је за пренос података и прелазак на нови систем обезбедила донацију од 3.000 швајцарских франака свакој јединици локалне самоуправе.

ГЗС/Новости




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.043.001 посета
Тренутно на сајту: 743 посетилац(a)