Ужице, лидер у борби за квалитет ваздуха  
Ужице, лидер у борби за квалитет ваздуха
29.01.2020 | 0 коментар(а)Ужице - Град Ужице проблемом загађења ваздуха бави се годинама и кроз јасан план и конкретне мере предузете су бројне активности у циљу смањења
За чистији ваздух мог града, конференција за новинаре одржана у Ужицу, Фото: ГЗС

загађења ваздуха , рекао је Тихомир Петковић , градоначеник Ужица.‭
“ Ужице се данас знатно мањи број дана налази на списку најзагађенијих градова и поред чињенице да имамо вероватно најнеповољнији географски положај због котлине,‭ ‬температурних инверзија које значајно доприносе проблему загађења ваздуха.‭ ‬Задовољни смо јер смо урадили више него други у Србији,‭ ‬имамо пуну подршку Министарства за заштиту животне средине и Владе РС “, каже Петковић. Он додаје да ће у наредном периоду бити спроведене мере и активности у циљу смањења загађења ваздуха.


Тихомир Петковић, градоначелник Ужица, Фото: ГЗС

“ Прва мера коју ћемо реализовати на следећој седници Скупштине града‭  ‬4.‭ ‬фебруара јесте да ћемо регулисати  буџет, односно  двоструко увећавамо средства којима субвенционишемо унапређење енергетске ефикасности на индивидуалним и колективним‭  ‬стамбеним објектима којима се суфинансирају уградња столарије,‭ ‬термичке изолације и набавке котлова на гас и пелет.‭ ‬Из овогодишњег буџета издвојићемо‭ ‬40‭ ‬милиона динара за подршку овом пројекту‭ “,каже Тихомир Петковић, градоначелник Ужица. Он је напоменуо да је Ужице први град у Србији који је‬ покренуо  пројекат‭ ‬2015.‭ ‬године,‭ ‬а тада смо суфинансирали‭ четири ‬милиона динара.‭ ‬Циљ је смањење штетних емисија кроз уштеде у енергентима и коришћење еколошких горива.‭ ‬Повећан буџетски приход задњег дана децембра омогућио нам је двоструко увећање‭  ‬и издвајање за овај значајан пројекат у циљу  побољшања  квалитета ваздуха.‭ ‬У претходних‭ ‬5‭ ‬година издвојили смо‭ ‬50‭ ‬милиона динара и тиме финансирали улагање у преко‭ ‬500‭ ‬објеката.‭ ‬Ове године издвојили смо‭ ‬40‭ ‬милиона и вероватно ћемо обезбедити да се ради на преко‭ ‬400‭ ‬објеката”, рекао је Петковић.

Друга мера је пројекат‭ ’‬Удахнимо живот природи‭’‬.‭ За разлику од прошле године када је град Ужице уз финансијску подршку ресорног Министарсва пошумило 5,2 хектара, ове године биће пошумљено око 10 хектара.

Петковић је рекао да се трећа мера односи и зависи од финансијске подршке државе.

“ До краја фебруара,‭ ‬најкасније током марта ове године очекујемо финансијску помоћ Владе,‭ ‬Министарства за заштиту животне средине и Министарства финансија у износу од око‭ ‬80‭ ‬хиљада евра за радове на конверзији котларнице у Центру за мајку и дете са мазута на гас.‭ ‬Ова котларница је један од већих загађивача у јавном сектору у центру града,‭ ‬ где је и ужички Дом здравља.‭ ‬Током ове године, завршетком студије такси превоза,‭ ‬изградњом паркинг гараже,‭ ‬кружних раскрсница,‭ ‬реализацијом пројекта јавно приватног партнерства у области јавног градског превоза којим ћемо у градски превоз увести аутобусе који користе гориво високих еколошких стандарда, једним делом ћемо сузбити негативан утицај саобраћаја на загађење ваздуха.‭ ‬Из буџета града ове и‭  ‬наредне године издвајамо по‭ ‬50‭ ‬милиона динара,‭ ‬укупно преко‭ ‬800‭ ‬хиљада евра за‭ две  ‬године за израду пројектне‭  ‬документације за комплетну реконструкцију Здравственог центра,‭ ‬а у оквиру које ће се новцем из Kанцеларије за јавна улагања наредне године финансирати радови на конверзији тамошње котларнице са мазута на биомасу и гас”, рекао је градоначелник Ужица Тихомир Петковић.‭ ‬Вредност ове инвестиције је око милион евра и ова котларница је такође један од већих загађивача у овом делу града.

Ових дана завршава се пројекат за изградњу котларнице,  финансиран од ЈП Градске топлане  која ће омогућити да се гасом замени постојећа преостала четвртина  капацитета овог ЈП који користи мазут као гориво и чиме ће  се целокупни капацитет Градске топлане као највећег потрошача енергената у јавном сектору пребацити  на гас, каже Тихомир Петковић, градоначелник Ужица.

“ Ово је највећа инвестиција која нас чека, процењена је на  око пет милиона евра, не можемо је сами реализовати и неопходна нам је помоћ Владе . Да би смо стигли до здравог ваздуха у Ужицу, биће неопходно пуно енергије и новца, пре свега на едукацији грађана , на знатнијем повећању домаћинстава на систем даљинског грејања или на гас као и изградња обилазнице према Бајиној Башти , што је све у плану квалитета ваздуха  и у сагласности са ресорним министарсвом и  који ћемо усвојити на наредној седници, како би се  јасно дефинисали приоритети”, нагласио је градоначеник Ужица. Он је додао да ово није посао који ће трајати годину дана и да се пре свега мора стрпљиво радити, корак по корак.

 “ Ужице квалитет ваздуха прати последње три деценије . Kраткорочни акциони план је са мерама заштите квалитета ваздуха, на којем већина локалних самоуправа тек ради, у Ужицу је донет почетком 2016 године и у њему  нема ненаменског трошења средстава за заштиту животне средине. У циљу боље информисаности грађана , организоване су Јавне трибине  на тему квалитета ваздуха.  Значајно је унапређен мониторинг ваздуха и грађани су се у претходне две ипо  деценије изборили за донације у износу од око десет милиона евра за гасификацију и конверзију котларница на гас”, рекао је Петковић и додао да надлежни у  Министарству за заштиту животне средине сматрају град Ужице лидером у борби за квалитет ваздуха.
“  Наше  највеће компаније у Севојну и Kрчагову користе гас, грађани имају све предуслове да буду уверени да ће највећи део зацртаних пројеката у борби за чист ваздух бити реализовани у годинама које су пред нама”,додао је Петковић.

На сајту града биће отворена нова страница која ће бити посвећена активностима везаних за побољшање квалитета ваздуха и грађани ће имати могућности да се укључе у мере које ће бити спроведене како би се побољшао квалитет ваздуха у граду на Ђетињи.
Kада је реч о мониторингу квалитета ваздуха, Ужице је једно од ретких градова у којима се он спроводи последње три деценије и то је оно што је најзначајније када се доносе одлуке о мерама побољшања квалитета ваздуха, каже Дуња Ђенић из Управе за заштиту животне средине.

Дуња Ђенић, Управа за заштиту животне средине, Фото: ГЗС

“ Суграђани су увек могли, били и увек ће бити у прилици да редовно прате податке о квалитету ваздуха, како на  званичној страници града Ужица,‭ ‬тако и на страници Завода за Јавно здравље који заправо и врши мониторинг квалитета ваздуха.

“ Јако је битно да су они правовремено обавештени у току зимске сезоне када јесте повећано загађење ваздуха.‭ ‬ Аутоматске мерне станице додатно су опремљене и грађани имају прилику да добијају сатне податке у реалном времену о квалитету‭  ‬ваздуха иако не постоје законом прописане граничне вредности.‭ Дневне вредности пратимо свакодневно, добијамо их од Завода за јавно здравље и грађани се могу ослонити на податке са локалне мерне мреже који се налазе на сајту града Ужица”, каже Дуња Ђенић из Управе за заштиту животне средине.

‭Она додаје да је поред ове, формирано још једно мерно место, код библиотеке у центру града што ће као параметар служити за поређење података.

.ГЗСПошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


uzice tihomir petkovic grad zagadjenje vazduh dunja djenic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 

 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 130.345.149 посета
Тренутно на сајту: 80 посетилац(a)