Сазнајте како су се стари Римљани грејали у Чачку 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu             

 
Сазнајте како су се стари Римљани грејали у Чачку
Trenutno na sajtu: 458       |       Podeli:
21.05.2019 | 0 коментар(а)



Чачак – Археолошки локалитет “Римске терме” коначно ће отворити своју капију за организоване туре посетилаца.
Римске терме, фото: РИНА

На овој локацији урађен је и видео надзор, али не због лопова, већ због несавесних грађана који су из оближње зграде, кроз прозор, бацали ђубре на ово, за град Чачак изузетно важно археолошко налазиште.

Како би туристима на најбољи начин биле приказане све специфичности “Римских терми” Народни музеј је у сардњи са градом Чачком и Туристичком организацијом направио културно – инфорамативну таблу, дугачку 18, 5 метара од чега половину заузимају информације и фотографије овог локалитета, а другу половину археолошка налазишта која постоје на овој територији.

“На мапи су сви археолошки локалитети на којима смо вршили истраживања и ископавња претходних година. Изузетно нам је важно да туристи који дођу могу да прочитају све битне информације и то на четири језика и виде фотографије које смо прикупили”, рекла је Александра Гојгић, археолог у Народном музеју у Чачку.

Она каже да посетиоци преко информационих табли могу сазнати како су се то стари Римљани грејали у својим специфичним купатилима.

“У то време су они, веровали или не, имали и подно и зидно грејање”, прича Александра.

“Римске терме” ипак неће бити увек отворене за посетице, већ само кад се групе најаве. Војин Јаковљевић, директор ТОЧ-а, истиче да је туристички потенцијал овог локлитета изузетан.

“Након 47 година “Римске терме” су коначно отворене за јавност. Прву прилику смо имали да их видимо за Ноћ музеја, 18. маја. За овај локлаитет Туристичка организација издвојила је 700 хиљада динара. Опремљен је плато и уграђен видео надзор. А у наредном периоду планирамо да изградимо и другу пасарелу, како би овде имали и улаз и излаз”, наводи Јаковљевић.

Град Чачак такође је препознао значај овог археолошког локалитета, па је реконструкцију помогао са 1,2 милиона динара.

“Овакве локације дефинитивно заслужују посебну пажњу, мада неопходно је много новца уложити како би се оне привеле намени. Публика сада има прилику да се детаљно упозна са овим “небрушеним туристичким драгуљем” који се налази у самом срцу Чачка”, изјавила је заменица градоначлника Милица Дачић.

Поред Римских терми, на територији Чачка осамдесетих година прошлог века, пронађене су и терме у Бељини, које су биле приватне и припадале тадашњем римском пољопривредном газдинству. На њима је извршена конзервација и прекривене су земљом, а о свему томе такође можете прочитати на информационо - културним таблама.

 

РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.844.332 посета
Тренутно на сајту: 459 посетилац(a)