Стигла вакцина "АстраЗенека"; Вучић: Значи још 150 хиљада вакцинисаних 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Стигла вакцина "АстраЗенека"; Вучић: Значи још 150 хиљада вакцинисаних
Trenutno na sajtu: 638       |       Podeli:
21.02.2021 | 0 коментар(а)



Вакцине "АстраЗенеке", 150.000 доза које су јутрос стиге, значи 150.000 вакцинисаних у Србији, истакао је јутрос председник Александар Вучић и додао

да Србија, уз УАЕ, постаје једина земља у свету која има на располагању више од три вакцине. Вакцина против вируса корона британско-шведског произвођача "АстраЗенека" стигла је данас у Србију, а први контингент од 150.000 доза на аеродрому је дочекао председник Србије Александар Вучић.

Авион са вакцинама слетео је на београдски аеродром "Никола Тесла" око 8 сати. 

Осим председника Вучића, на аеродрому су и министар Златибор Лончар и амбасадорка Велике Британије у Србији Шан Меклауд.

Председник је рекао да је захвалан британској амбасадорки и отправнику послова индијске амбасаде на вакцинама.

"Хвала што подржавате Србију и што сте дозволили да увеземо из Индије.

Овај тренутак је од великог значаја за нас", рекао је Вучић.

После данашње испоруке Србија постаје једна од ретких земаља у свету у којој ће грађани моћи да бирају између четири различите вакцине против вируса корона - америчко-немачке "Фајзер/Бионтек", руске "Спутњик В", кинеске "Синофарм" и британско-шведске "АстраЗенека".

Очекује се да ће у Србију данас стићи и нови контигент од 50.000 доза руске вакцине "Спутњик В", што је раније најавио министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

Иначе, министар здравља Златибор Лончар изјавио је у петак да је Србија потписала нови уговор са компанијом "Фајзер-Бионтек", тако да ће у нашу земљу у другом кварталу уместо 500.000 вакцина, стићи 1,2 милиона, а у трећем уместо 400.000 - 1,19 милиона доза вакцина.

У Србију је до сада стигло највише кинеских вакцина "Синофарм" - милион и по доза.

Још 150.000 вакцинисаних у Србији 

Вакцине "АстраЗенеке", 150.000 доза које су јутрос стиге, значи 150.000 вакцинисаних у Србији, истакао је јутрос председник Александар Вучић и додао да Србија, уз УАЕ, постаје једина земља у свету која има на располагању више од три вакцине.

"Ревакцинација АстраЗенеком иде после 12 недеља, а имамо уговор за нове дозе, тако да ово значи још 150.000 вакцинисаних у Србији. Поносан сам на одговорност и озбиљност коју смо показали у борби за здравље грађана, за очување живота и борби за напредак економије", рекао је Вучић на аеродрому.

Он је изразио захвалност премијеру Велике Британије Борису Џонсону, као и премијеру Индије Нарендри Модију.

"Хвала партнерима из Велике Британије на подршци, што су желели да нас чују, на пажњи коју су посветили једној малој Србоји и што вакцине стижу у Србији много пре него у највећи део других земаља на континенту", рекао је Вучић.

Он је додао да је цена по којом су вакцине набављене, апсолутно најповољнија.

Вучић је рекао и да ће од сутра "АстраЗенека" вакцине бити доступне грађанима.

Резултат билатерарног договора, није "пало с неба"

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је ревакцинација од кључног значаја и изразио уверење да ће Србија, пре него што дођу вакцине из Ковакс програма, вакцинисати и ревакцинисати 1,1 до 1,2 милиона људи, што је 20 одсто пунолетног живља.

Вучић је, у обраћању медијима, рекао да су АстраЗенека вакцине, које су данас стигле у Србију резултат билатералног, односно трилатералног договора.

"Овде смо данас зато што смо билатералним путем, односно трилатералним успели ово да договоримо. Дуго смо се борили. Много мука је било за британске званичнике колико смо их давили нашим захтевима. Није ни нама увек пријатно да то радимо, али се боримо за земљу и грађане. Они су имали стрпљења да нас саслушају. Онда смо мучили Паскала Сориоа, директора Серум института у Индији, па сам поруке слао шефу дипломатије Индије и индијском премијеру ", објаснио је он.

Вучић је казао да је су резултат свега тога вакцине, те да оне нису пале неба како неки кажу, јер да је тако, како је рекао, имали би их и други.

Упитан када ће стићи вакцине из Ковакс програма, рекао је да ће око 100. 000 АстраЗенека можда стићи у првој половини марта.

"Ми ћемо додатно да убрзамо ревакцинацију. Она је од кључног значаја. Прва вакцина не значи ништа, па када примите другу онда петнаест дана не смете да се опуштате. Тек после тога можете нешто мало да се опустите", додао је он.

Меклауд: Млади стручњаци из Србије учествовали у развоју АстраЗенеке

Амбасадорка Велике Британије Шан Меклауд изјавила је јутрос на аеродрому "Никола Тесла" да су и млади стручњаци из Србије учествовали у развоју те вакцине на Оксфорду.

"Радујем се што сам овде и што смо сачекали долазак ове вакцине. Вакцина је развијена на Оксфордском универзитету и на њој је радио међународни тим. Међу њима су и млади научници из Србије", рекла је Меклауд.

Истакла је да је Влада Велике Британије подржала развој те вакцине и да се радује што ће та вакцина бити доступна широм света захваљујући програму Ковакс.

Вакцина нам дајем вољу и наду, додала је она.

ГЗС/ Танјуг

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vakcina vucic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.400.088 посета
Тренутно на сајту: 638 посетилац(a)