Ракија препеченица и пиво са додатком гљива имају простор на тржишту 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji             

 
Ракија препеченица и пиво са додатком гљива имају простор на тржишту
Trenutno na sajtu: 569       |       Podeli:
13.07.2020 | 0 коментар(а)



Чачак – Министарство просвете, науке и образовања Републике Србије финансира пројекат о развоју нових технологија за производњу

биокатализатора и биолошки активних састојака у храни, ради повећања њене конкурентности, квалитета и безбедности. Резултати дела тог истраживања објављени су недавно на Агрономском факултету у Чачку, на 25. Међународном саветовању о биотехнологији.

Аутори рада под називом „Производња пива и јаких алкохолних пића са плодоносним телом гљива Coriolus versicolor и Ganoderma lucidum”

јесу професори Миомир Никшић и Виктор Недовић и доцент Саша Деспотовић са Пољопривредног факултета у Београду, и Јелена Пантовић, асистент на АФ у Чачку.

У резултату својих истраживања, у раду датом на увид агенцији РИНА, навели су:

„Нова пића добијена су мацерацијом (расквашивањем), и то девет екстракта гљиве Coriolus versicolor (народно – ћуранов реп) и пет екстракта гљиве Ganoderma lucidum (вилина кашика или храстова сјајница) у различитим типовима пива. Ова пића показала су већи антиоксативни и антимикробни потенцијал у односу на полазне алкохолне медијуме и пива. По оцени потрошача та пића су новог, пријатног и занимљивог укуса и боје, односно добрих сензорних карактеристика”.

При томе, ћуранов реп због чврстог плодоносног тела припада реду нејестивих лековитих гљива али је неутралног укуса и мириса тако да не мења та својства јаких алкохолних пића.

„На основу добијених резултата може се закључити да је управо безалкохолно пиво са екстрактом гљиве храстове сјајнице производ који има највише потенцијала на тражишту. Сензорним својствима, функционалном вредношћу захваљујући садржају биоактивних супстанци и пројектованој цени коштања, могао би заузети посебно место на тржишту и то не само код потрошача који су опредељени за пиво без садржаја алкохола, већ и оних који траже производе са додатном вредношћу јер имају надмоћна сензорна својства у односу на стандардне производе” - истиче се у раду.

У истраживању је коришћено суво плодоносно тело гљиве ћуранов реп из колекције за технолошку микробиологију Пољопривредног факултета у Београду. Ова гљива изолована је у околини нашег главног града. Плодоносна тела произведена су на супстрату од храстове струготине и пшеничних мекиња у полуиндустријским условима, затим су сушена до садржаја влаге од 12 одсто.

Суво плодоносно тело гљиве храстова сјајница добијено је такође из колекције за за технолошку микробиологију Пољопривредног факултета у Београду. Гљива је изолована у околини главног града на локалитету Бојчинске шуме. Плодоносна тела су произведена на супстрату од храстове струготине и пшеничних мекиња у полуиндустријским условима, а потом осушена.

За производњу пића са додатком гљиве коришћена је шљивова препеченица добијена на огледном добру Радмиловац, ПФ у главном граду.

Ценећи ове резултате, истраживања ће ићи у правцу производње још неких типова јаких алкохолних пића и пива са плодоносним телима ове две гљиве, у комбинацији или појединачно.

ГЗС/РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


gljive pivo rakije

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.164.411 посета
Тренутно на сајту: 568 посетилац(a)