Недимовић обећао подршку малинарима 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Недимовић обећао подршку малинарима
Trenutno na sajtu: 710       |       Podeli:
30.04.2017 | 0 коментар(а)



У министарству пољопривреде у Београду, одржан је састанак са министром Браниславом Недимовићем, којем су поред 11 чланова

управног одбора асоцијације "Малинари Србије", иначе иницијатора скупа, присуствовали председник представници локалних самоуправа из Ивањице и Ариља.

Конкретан повод за састанак биле су временске неприлике у протеклом периоду које су угрозиле производњу и пласман малине и купине у већем делу земље.

Учесници састанка разговарали су о модалитетима за решавање нагомиланих проблема у овој области, а донети су и одређени закључци према којима би ситуација у производњи ова два важна воћарска производа убудуће била много транспарентнија.

Наиме, закључено је да ће ресорно министарство у сарадњи са локалним самоуправама покренути процес заштите географског порекла за малину и купину, што ће резултирати прецизним подацима о томе колико се овог воћа и на ком подручју производи. Носилац пројекта биће Министарство пољопривреде док ће локалне самоуправе са воћарским институтима обезбедити потребну логистику.

Један од учесника данашњег састанка, председник Асоцијације, Добривоје Радовић, рекао је да је договорено да у наредном периоду стручне комисије направе процену штете у малињацима и купињацима, настале као последица зимског измрзавања засада и априлског снега.

"Одржан је састанак са министром Недимовићем на тему малина и купина. Прихватили смо Недимовићев предлог, и ово је први пут да се један министар у задњих 10-15 година озбиљно укључи у проблематику производње малине и купине. То је за сваку похвалу и врло брзо очекујемо конкретне резултате. Недимовић је рекао да би, када се буду знале размере штете, ресорно министарство могло реаговати преко Дирекције за робне резерве, тако што би се пољопривредницима помогло кроз набавку репроматеријала (хемија,препарати, ђубриво)", каже Радовић.

На састанку је неизоставно било речи и о цени овог воћа за 2017. годину. Министар Недимовић је обелоданио податак да је током марта месеца извезено 9.750 тона малине по просечној цени од 2,33 евра, те да залихе из прошле године неће дочекати овогодишњу кампању бербе и откупа.

О цени откупа министарство пољопривреде ће разговарати са пет највећих извозника, представника царине и локалних институција. Домаћин састанка који ће бити одржан у другој половини маја у Ивањици или Ариљу биће Асоцијација "Малинари Србије“.

Радовић каже и да ће се према договору са министром Недимовићем, у наредном периоду водити и прецизни подаци о томе колико се малине и купине, одакле и по којој цени увезе у Србију. Биће познати и подаци о цени овог воћа на европском и светском тржишту.

"Министар је обећао и да ће озбиљно преиспитати могућност за проглашење малине и купине за стратешке производе Србије, те да ће у сарадњи са локалним самоуправама у брдскопланинском подручју, као што су Ивањица, Ариље и друге општине, помоћи у ревитализацији атарских путева, учествујући са 50 одсто средстава за набавку каменог агрегата за насипање", рекао је Радовић.

Блиц/Б. Бојовић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.179.976 посета
Тренутно на сајту: 709 посетилац(a)