Бране касне годинама 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji             

 
Бране касне годинама
Trenutno na sajtu: 480       |       Podeli:
15.04.2017 | 0 коментар(а)



Електропривреда Србије (ЕПС) је отворила понуде за посао рехабилитације седам малих хидроелектрана у Србији.

Ради се о старим бранама на води које су у власништву овог јавног предузећа. Показало се да свих седам електрана обнову чека већ шест година, јер је још 2011. године обезбеђен зајам од Европске банке за обнову и развој, а ЕПС због неповлачења средстава већ мора да плаћа пенале, који су само у 2106. години достигли скоро милион евра. Конкурс је направљен тако да је неизвесно да ли ће се пробити и нови рок - 2018. година.

Електране, за које је "Електропривреда Србије" расписала јавни позив за "сређивање", су "Рашка" код Новог Пазара, "Радаљска бања" код Малог Зворника, "Сељашница" код Пријепоља, "Кратовска река" код Прибоја, "Под градом" и "Турица" у Ужицу, као и мала хидроелектрана "Моравица" код Ивањице.

Ради се о бранама на води које не раде већ годинама или су у катастрофалном стању, а целокупна реконструкција је планирана још пре шест година, Пројектом за мале хидроелектране. Реконструкција треба да буде финансирана из кредита који даје ЕБРД, а ЕПС је добио зајам вредан 37 милиона евра за обнову укупно 15 малих хидроелектрана.

ЕПС стално продужава рок за завршетак овог посла, а овим тендером заправо покушава да "ухвати последњи воз", па је целокупан календар радова направљен тако да се искористе средства, да не би морали да плаћају још веће пенале него сада. Јер, последњим позивом од пре две године, за консултантске услуге и набавку опреме, започет је посао који треба да буде готов крајем 2017. године, а ЕБРД је последњи рок за пуштање у рад погона дао - 2018.

Сада, 20 месеци након тога, радови на седам малих хидроелектрана нису одмакли ни корак, а фирме које се јаве да рехабилитују објекте имају десет месеци да отворе погоне, па ће целокупан подухват ући у нови - цајтнот.

Након десет година неуспешне борбе са послом прављења "струје на води", приватни инвеститори дижу руке од учествовања у изградњи хидроелектрана. Два јавна позива за подизање 800 нових малих брана већ су пропала.

Сукоб интереса

"ЕПС се у конкурсима за мале хидроелектране јавља као директна конкуренција, поготово када су нове локације у питању нове електране", каже Бранислав Бранковић, једини електроинжењер у Србији са лиценцом са обновљиве изворе енергије. - Држава прописује услове, а ЕПС је у сукобу интереса као јавно предузеће јер једино њима можемо да продамо струју коју направимо. Сам сам подигао једну малу хидроелектрану која ни после десет година не може да се прикључи на мрежу.

Радиће се 40 недеља

Радови на свакој малој хидроелектрани укључују рушење или демонтажу постојећих структура, земљане радове, бетонирање, зидање и изолационе радове, металске и алуминијумске радове, фасадерске и молерске радове, као и постављање панела и инсталацију водовода и канализације. Очекивана дужина трајања радова је 40 недеља.

Новости




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.167.762 посета
Тренутно на сајту: 481 посетилац(a)