Некадашњи рудник у Милићевцима хранио је пет села и на стотине људи: У овом месту рудари су зарађивали свој хлеб са седам кора 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Некадашњи рудник у Милићевцима хранио је пет села и на стотине људи: У овом месту рудари су зарађивали свој хлеб са седам кора
Trenutno na sajtu: 453       |       Podeli:
06.08.2020 | 0 коментар(а)



Чачак – Пре неколико деценија село Милићевци које се налази на двадесетак километара надомак Чачка,
Фото: РИНА

било је једно од најживљих у овом крају и то захваљујући руднику магнезита у коме је у једном тренутку било запослено чак неколико стотина радника.

Да би зарадили хлеб са седам кора овде су седамдесетих година прошлог века долазили и људи из свих делова Србије, а у тешким пословима за мушкарцима тада нису заостајале ни жене. Мирјана Ђуровић (72) присећа се тих, како каже, напорних али срећних „рудничких дана“.

„Муж и ја смо дошли из Ивањице. Прво је он добио посао, а ја сам остала у селу. Након неколико месеци и ја сам се одлучила за рад у руднику иако нисам ништа знала о томе. Радила сам са осталим женама на пребирању руде, на једној решетки. По највећим врућинама и по најоштријим мразевима, у три смене. Оно што је било најважније јесте плата која је била редовна и од које смо школовали децу“, каже Мирјана за РИНУ.

У рударску јаму више нико не улази, Фото Рина

Рудник магнезита налази се на крају села, а ту су некада биле и продавница и школа. Двоспратна зграда у којој су тада живеле породице рудара и парк, сада додуше уништен, који се налази испред ње, сведоче да је овде некада све врвело од живота. Ту се спавало, јело, пило и дружило и иако је посао на ископавању и пребирању руде био изузетно тежак, након радног времена сви су из јаме излазили срећни и задовољни.

У непосредној близини налази се и некадашња управна зграда, коју је подигао први приватни власник рудника из Француске, касније је она претворена у мензу и свлачионицу, а и дан данас ту стоје поједини делови гардеробе који су остали иза рудара.

Милисав Дамјановић у руднику је зарадио пензију, Фото Рина

„Овде је сада пустиња, а у згради живе само три породице. Тужно је кад упоредимо слику од пре тридесетак година и ову данас. Од овог рудника живело је пет села, а два пуна аутобуса развозила су раднике. Месечно се овде производило око 3000 тона руде и радило се пуном паром. Кад сам ја почео овде са радом користиле су се лопата и виле, а онда је све механизовано, па је посао много био олакшан. Ипак све је кренуло низбрдо пре неких десет година. Рудник више није био у зениту снаге, а радника је било све мање и мање“, изјавио је некадашњи пословођа у руднику, Милисав Дамјановић.

Рудник магнезита у Милићевцима од 1962. године послује у саставу краљевачке индустрије ватросталног материјала „Магнохром“ која је пре неколико година отишла у стечај, након неуспеле приватизације. Компанија „Афарак“ из Финске купила је најзначајније целине Магнохрома, као и руднике Шумадија и Магнезит са погонима експлоатације и сепарације. Тренутно је рудник у Милићевцима, који је некада хранио стотине људи, у мировању и чекају се потези нових власника, а у њему се и данас налазе велике рудне резерве које би могле да буду искоришћене. Магнезит је руда којом је Србија веома богата, а онај који се може пронаћи у нашој земљи сматра се једним од најквалитетнијих у целој Европи.

ГЗС/РИНА

 

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Rudnik u Milicevcima hranio pet sela i nekoliko stotina ludi rudarska jama napustena

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.144.492 посета
Тренутно на сајту: 453 посетилац(a)