Међународни дан деце оболеле од рака 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Међународни дан деце оболеле од рака
Trenutno na sajtu: 329       |       Podeli:
15.02.2020 | 0 коментар(а)



Међународни дан деце оболеле од рака обележава се данас 15. фебруара, а у Србији се сваке године малигна болест

дијагностикује код више од 300 деце и адолесцената.

Као и у већини земаља у развоју и у Србији, готово две трећине новооболеле деце (63,8 одсто) је узраста до 15 година. Најчешће малигне болести у детињству, али и најчешћи узроци смрти су леукемија, тумори мозга и лимфоми.

"Важно је истаћи да је успех излечења рака код деце велики, много већи него у популацији одраслих. У прилог томе говори податак да у високоразвијеним земљама света стопа преживљавања достиже 84 одсто и да је у порасту", наведено је на сајту Института за јавно здравље "Др Милан Јовановуић Батут".

Не охрабрује чињеница да се у неразвијеним и средње развијеним земљама, и даље 80 одсто новоткривених случајева рака код деце касно открије када је лечење слабијег или без ефекта, а да 30 одсто деце до 16. година умре у болу и патњи.

Тим поводом је Светска здравствена организација и Међународно удружење за борбу против рака поставило је циљ да се до 2030. године постигне елиминација бола и патње код деце која се боре против рака.

Такође, постављен је циљ да се преживљавање деци са било којом дијагнозом рака у свету повећа бар на 60 одсто и да се родитељима олакша обезбеђивање неопходне неге деци и у кућним условима.

Малигне болести су један од значајних глобалних јавноздравствених проблема данашњице, које, према статистицким подацима, представљају други по учесталости узрок смртности код деце узраста до 14 година, одмах иза повреда.

Управо због тога, обележавање овог датума има за циљ да пажњу целокупне јавности, стручне и опште, усмери ка важној мисији побољшања третмана, неге, квалитета живота, емоционалних и социјалних потреба деце оболеле од рака, као и њихових најближих.

Ове године, Међународни дан деце оболеле од малигних болести се обележава под слоганом "Без граница" Заједно. Могућност. Будућност. Излечење. Снага. који има за циљ да покрене ширу друштвену заједницу на акцију како би се омогућило, деци са раком и њиховим породицама, право на рану и правилну дијагнозу, право на одговарајући и квалитетан медицински третман, право на лечење без бола и патње и право на доступност лекова који могу спасити живот без обзира на место где живе.

Овим би се постигао циљ Светске здравствене организације и Медународног удружења за борбу против рака да се до 2030. године удвоструче тренутне стопе излечења и поштеде милиони живота деце у наредној деценији.

Светски дан деце оболеле од рака је установљен 2002. године од стране Међународне конфедерације Удружења родитеља деце оболеле од рака. Од тада се обележава у 88 земаља широм света. У Србији је овај датум постао део националног Календара јавног здравља 2013. године, на иницијативу удружења родитеља и уз подршку Министарства здравља.

ГЗС/ Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


deca rak obolelost

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.481.580 посета
Тренутно на сајту: 330 посетилац(a)