Камп у Тијању окупио волонтере из неколико држава 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara             

 
Камп у Тијању окупио волонтере из неколико држава
Trenutno na sajtu: 1610       |       Podeli:
29.07.2019 | 0 коментар(а)



Лучани - Прошле седмице група од 12 волонтера из Русије, Чешке, Шпаније, Француске и Србије стигла је у Тијање где ће наредних две недеље

радити на уређењу основне школе. Волонтери су дошли у Србију у оквиру међународног волонтерског кампа који удружење грађана ИДЦ и Млади истраживачи Србије организују у сарадњи са Општином Лучани. Овај камп један је од 40 кампова који Млади истраживачи организују сваке године широм Србије, а ИДЦ је изабрао да свој камп реализује ове године у Драгачеву.

Првим утисцима волонтера доминира изненађеност. Уздахе одузимају драгачевски пејзажи, а осмехе гостопримство локалних мештана који свраћају да поздраве волонтере, да им испричају легенде о енергији села Тијање и старом храсту, донесу шљиве, купине, кафу, али и да се придруже радној акцији, као да нема разлике у годинама! Волонтери, са благом сетом у очима, ћуте и гледају негде у даљину, док им различити људи који пролазе свакодневно кроз камп дају своје објашњење зашто у ову школу иде само три ђака. Чини се да показују разумевање, али нико не остаје равнодушан и без питања шта можемо да урадимо, то је оно што је ове младе људе довело у нашу земљу. Они ће током две недеље окречити школу, офарбати столарију и поправити клацкалице, љуљашке и клупице у дворишту, али и реализовати разне активности које имају за циљ да створе приајтно окружење за будућност којој се сви бар мало надамо. На нама је да је створимо, сами или са неким следећим волонтерима.

Средстава за реализацију кампа су обезбедили Министарство омладине и спорта и привредници општине Лучани. Фабрике Маxима и Аурора, фирма СБ Брава, продавница Агро-ко и столарска радионица Ружић из Гуче обезбедиле су комплетан материјал. Волонтери су се одмах по доласку окусили традиционалне укусе драгачевског краја захваљујући донацијама производа из млекаре Дикан коп из Тијања и печењаре Шоле из Гуче. Подршка локалним иницијативама није изостала ни од великих компанија, па је тако Царнеx обезбедио донацију пакета својих производа, али ни од малих друштвено одговорних предузећа, па волонтери уживају и у сувом воћу ЗаДруга, најбољем сувом воћу на Балкану према мишљењу судија Међународног новосадског сајма пољопривреде.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.986.063 посета
Тренутно на сајту: 1611 посетилац(a)