Мањак деце затвара школе 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Мањак деце затвара школе
Trenutno na sajtu: 331       |       Podeli:
29.05.2019 | 0 коментар(а)



Чачак - У селима западне Србије, све је мање мештана па и ђака у школама. Због тога многе сеоске школе,
Истурено одељење ОШ „Ратко Митровић” у Овчар Бањи, фото: РИНА

од првог септембра ученицима неће отворити своја врата. Издвојено одељење ОШ „Ратко Митровић” у Овчар Бањи, затворено је већ три године, међутим тако није било пре 20 година када је Милан Макојевић кренуо у први разред.
У време када је он био њен ђак сви ученици од првог до четвртог разреда били су у истој учионици.

„Првака је само било 15. Имали смо две учитељице, једна табла са једне стране а друга табла са друге. Први и други разред је био окренут на једну страну, а трећи и четврти на другу”, рекао је Макојевић.

Милан Макојевић, фото: РИНА

Мештани наводе да је данас све мање младих људи у њиховом крају, па је тако прошле године у први разред уписан само један ученик и то у школу у оближњим Лучанима.

Радојко Илић каже да се дечија граја чује само када дођу у посету са стране, јер их је овде слабо, како каже, сви су се одселили у Чачак. Мештанин Војин Павловић сматра да не може се за једно дете слати учитељ из Чачка да га школује. Милица Гујаничић се не слаже са њим, и додаје да и за једног треба да дође да би школа радила, јер им је то потребно да би подигли место.

Мештани Овчар Бање Милица Гујаничић и Војин Павловић, фото: РИНА

Иначе, истурено одељење ОШ „Ратко Митровић” у Овчар Бањи отворено је пре 50 година.

Управо је мали број ђака био пресудан при одлуци коју је донело Градско Веће у Чачку да се привремено затворе издвојена одељења у неколико сеоских школа.

„Нама је ове године било у плану да заједно са министарством и начелницом Школске управе одрадимо умрежавање школа. Образовали смо комисију која је била на терену и извидила ситуацију. Предлог је усовјила скупштина, а очекујемо и одговор од министарства, је привремено затварање шест истурених одељења. Од тога су три била затворена још пре две године сама од себе, то су истурена одељења у Овчар Бањи при ОШ `Ратко Митровић`, затим у Доњој Горевници које припада школи у Мрчајевцима и одељење у Рајцу које припада школи у Заблаћу. Поред тога још три истурена одељења су престала са радом. То је одељење у Премећи које припада школи у Слатини, истурено одељења у Жаочанима које је имало два ђака и које припада Слатини и истурено одељење у Јежевици школе у Заблаћу, такође са два ђака”, рекао је за агенцију РИНА помоћник градоначелника Града Чачка Владан Милић.

Овчар Бања, фото: РИНА

Минимум министарства да би издвојено одељење радило је пет ђака.

„Када се на терену појави довољан број ђака, те школе ће поново почети да раде. Проблем је што родитељи по селима својим атуомобилима превозе децу у матичне школе и заобилазе истурена одељења у свом селу. Апелујем на родитеље да не раде то, јер за једно место је основно да постоји школа, фудбалски клуб, Дом културе да би оно живело”, казао је Милић.

Из ОШ „Ратко Митровић” предлажу да се управо у њиховом објекту, у срцу горостасне Овчарско - кабларске клисуре, отвори едукативни центар.

РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.522.484 посета
Тренутно на сајту: 332 посетилац(a)