Оне су птице које доносе срећу и берићет у сваку кућу: Јеленко са Голије има необичне и непозване госте 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Оне су птице које доносе срећу и берићет у сваку кућу: Јеленко са Голије има необичне и непозване госте
Trenutno na sajtu: 357       |       Podeli:
22.07.2022 | 1 коментар(а)



Ивањица - Оне су симболи среће и први весници пролећа. Иако бирају топлије крајеве већ 15 година ласте
Фото: РИНА

се враћају у планинско село Медовине које се налази на самој граници између Ивањице и Сјенице. Домаћинство породице Пешић богатије је за незване, али изузетно посебне и драге госте.

„Ласте су у близини наше куће направиле гнезда на два, три места и сада се боре за превласт на нашем имању. Како би остале, ја сам им помогао да у штали изнад греде направе своје уточиште. Са почетком лета, оне се легу и добијамо младунце који недуго брзо одлете из гнезда, али се касније увек врате”, казао је за РИНУ, Јеленко Пешић из овог удаљеног ивањичког села.

Форо: РИНА

Од давнина се верује да кућа испод чије стрехе ласте свију гнездо је заштићена од многих невоља, елементарних непогода. Велики грех је уништити гнездо, ломити јаја или убијати новоизлегле ласте.

„Сада их већ на сдесетине има у нашем домаћинству и наш амбијент чине прелепим. Сакупљају се на живи и стоје као у војсци. Зоре које освану у нашем селу испуњене су њиховим црвкутима. Често виђамо како праве кругове као да се играју између себе. Након толико година бринемо о њима као да су чланови наше породице”, додоје Јеленко.

Фото: РИНА

Добро је да када људи први пут виде ласту у џеповима имају новца или хлеба у рукама како би током целе године били богати и сити, открива још једну тајну овај домаћин из села Медовине.

ГЗС/РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


LASTE IVANJICA GNEZDO PTICE

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • NIKOLA ĆERIMAN

    PODRŽAVAM OVU PRIČU, JER JE I MOJ DEDA VUKOMAN LABUDOVIĆ IZ SELA VUČAK, POJASNIO TAKVU PRIČU. GOVORIO JE NAMA DECI, I OSTALIMA DA NE DIRAMO LASTINA GNEZDA.NJEGOVI SAVETI SE PODUDARAJU SA OVOM PRIČOM TE BIH POSAVETOVAO ČITAOCE DA SE PRIDRŽAVAJU ISTE SEBE RADI HVALA,I SREĆNO. ŽIVELI, POZDRAV



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 157.362.445 посета
    Тренутно на сајту: 355 посетилац(a)