Победничке маске у музеју у Чачку 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !             

 
Победничке маске у музеју у Чачку
Trenutno na sajtu: 504       |       Podeli:
24.05.2017 | 0 коментар(а)



Чачак – Магдалена Мијаиловић из Ракове, већ годинама уназад осваја прво место на Фестивалу маски, који за Белу покладну недељу организује КУД Абрашевић.



Њени родитељи, Слађана и Петар, потрудили су се да сваке године има посебно интересантну, до детаља урађену маску како би њена победа била апсолутно оправдана.

“Увек сам пресрећна кад освојим прво место, јер знам да су мама и тата уложили пуно труда и љубави, како бих ја имала победничку маску. Сестра и ја исто помажемо у прављењу и свако има своје предлоге, који на крају доведу до одличног резултата. Претежно радимо увече кад смо сви заједно кући. Од свих маски до сад најдража ми је "бела рада", где сам имала траву, корпицу са овим цвећем и прелепу хаљину”, задовољно прича победница Фестивала маски Магдалена Мијаиловић.

Да би се сачувале од заборава, али и да другој деци и родитељима послуже као мотивација, Мијаиловићи су одлучили да све маске, које су освојле прво место, поклоне Народном музеју у Чачку.

“Желели смо дати наш допринос градском музеју, а ове маске су свакако заслужиле да их виде и други. У сваку од њих уложили смо пуно труда и водили рачуна и о најмањем детаљу. Ове године смо урадили костим народне ношње од старих пешкира и рециклираних материјала који се више не користе. Битно нам је да маскa не кошта пуно, а да буде посебна,” изјавио је Петар Мијаиловић.

Етнолог Народног музеја у Чачку, Снежана Ашанин, истиче да је иницијатива породице Мијаиловић изузетно позитивна, јер њихови костими представљају права уметничка дела.
“Све маске су рађене ручно у домаћој радиности. Плод су маште и њиховог умећа и имамо прилику да видимо једну осавремењену традицију”, навела је Ашанин.

Победничке маске постављене су за Ноћ музеја, а како истиче Ашанин, велики број Чачана је посетило ову културну институцију за време те манифестације.
“Наши суграђани су показали велико интересовање за Ноћ музеја, тако да је штета што се не организује чешће. Посетиоци су имали прилику да виде сталну поставку у конаку господара Јована Обреновића, а у галерији су могли посетити изложбу традиционални инструмената,” изјавила је Ашанин.


Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.309.540 посета
Тренутно на сајту: 505 посетилац(a)