Бајина Башта се одужила великом хуманисти који је научио да чита и пише ћирилицом иако је рођен у Француској 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Бајина Башта се одужила великом хуманисти који је научио да чита и пише ћирилицом иако је рођен у Француској
Trenutno na sajtu: 719       |       Podeli:
25.05.2022 | 0 коментар(а)



Бајина Башта - Кад је имао 19 година са братом је сео у комби и запутио се на Косово да
Бајина Башта се одужила великом хуманисти који је комбијем дошао у Србију пре 18 година, фото: РИНА

помогне Србима и већ тада је знао да ће наша земља постати његов дом. Француз и велики хуманиста, Арно Гујон, директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Србије овогодишњи је добитник награде "Ћирилична даровница" која се додељује у оквиру манифестације Ћирилична баштина.

"Пре неколико година усвојена је Декларација на Скупштини општине за очување ћикрилице, али већина таквих докумената остаје само у пракси. Бајина Башта је једна од ретких која је доказала да то није случај. Све се види у делима и манифестација Ћирилична баштина је од великог значаја за очување ћирилице и велика ми је част што сам управо ја добитник ове награде", рекао је Гујон.

Арно Гујон, фото: РИНА

Овај хуманиста награду је добио на основу једногласне одлуке Организационог одбора „Ћириличне баштине“. У образложењу се наводи да је награда отишла у Гујонове руке због великог доприноса у очувању српског националног писма, отварања школа на српском језику у иностранству, помоћи школама на Косову и Метохији, учешћу у „Каравану културе говора“, али и због тога што користи ћирилицу у објавама на друштвеним мрежама, препознајући колико је ово писмо значајно за очување српског националног идентитета.

"Да читам на ћирилици одавно сам научио, писање је ишло мало теже али сам и то свладао и сада врло радо користим ћирилично писмо кад год сам у могућности. То је јако важно да науче и млађе генерације како би ћрилица још дуго опстала. Имао сам прилику да видим колико се Срби у дијаспори труде да своју децу науче том писму и уколико би дете које дође, на пример, из Цириха у Србију и види све натписе на латиници, потпуно легитимно може да се запита зашто се толико трудио око ћирилице у иностранству. То морамо да спречимо и зато су манфестације попут Ћириличне баштине веома важне", истиче Гујон.

фото: РИНА

Током трајања четврте по реду манифестације која слави српско национално писмо у центру Бајине Баште отворен је први на Балкану Парк Ћирилице, а у наредном периоду у плану је и опремање Музеја ћирилице у близини манастира Рача.


РИНА / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


bajina basta cirilicna bastina arno gujon

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.061.285 посета
Тренутно на сајту: 719 посетилац(a)