Огласила се болница у Чачку о дечаку код ког је постављена сумња на нови хепатитис 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Огласила се болница у Чачку о дечаку код ког је постављена сумња на нови хепатитис
Trenutno na sajtu: 434       |       Podeli:
12.05.2022 | 0 коментар(а)



Чачак - Још није познато да ли се ради о хепатитису непознатог порекла који се појавио у више од 20 земаља или
Фото: ГЗС

о акутном хепатитису непознатог узрочника који се, иначе, јављају

Дечак од девет година код којег је постављена сумња на нови хепатитис непознатог порекла, и који је превезен у болницу у Бергаму, у Италији, симптоме ове болести испољио је пре скоро месец дана, сазнаје Телеграф.рс.

Дечак је из Чачка, а у болницу у том граду примљен је још 16. априла, речено нам је у тој здравственој установи, из које је одмах сутрадан упућен за Београд.

„На дечије одељење Опште чачанске болнице 16. априла примљено је дете старости деевет година са симптомима акутног хепатитиса. Већ наредног дана 17. априла дете је упућено на Институт за мајку и дете у Београду”, речено је за Телеграф.рс у Општој болници у Чачку.

Дечаку су у Институту за мајку и дете „Др Вукан Чупић” рађена испитивања на нови хепатитис, а одатле је пребачен у Италију, где ће лекари одлучити да ли је малишану потребна нова јетра, која му је све време била у тешком стању.

Испитивања у Србији су завршена, али како сазнајемо, још није установљено да ли он има болест јетре највероватније изазване аденовирусом која се јавила код деце предшколског и школског узраста у најмање 20 земаља, или је реч о неком другом акутном хепатитису непознатог порекла.

По пријему, дете је да подсетимо, због жуте боје подвргнуто испитивању на нови хепатитис, након што су доктори установили да није о хепатитису тип А, за који су испрва мислили да има.

Дечак, који је, иначе из Чачка, све је време био у стабилном стању, свестан, комуникативан, али се водио као тежак пацијент јер му је јетра у тешком стању.

Хепатитис непознатог порекла још није потврђен ни у земљама у нашем окружењу.

Велика Британија је тренутно водећа у свету са 145 случајева ретког хепатитиса, а следе САД, Шпанија и Израел. Скоро десетак других европских земаља пријавило је вероватне случајеве хепатитиса са једноцифреним бројем оболелих.

Најближе нама, ова болест је регистрована у Румунији.

 

Течеграф/ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


CACAK HEPATITIS BOLNICA OPSTA BOLNICA OPSTA BOLNICA CACAK ITALIJA VUKAN CUPIC TRANSPLANTACIJA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.435.405 посета
Тренутно на сајту: 435 посетилац(a)