Глас Западне Србије
Адреса: Жупана Страцимира 9/1, 32 000 Чачак
Телефони:060 5000 150, 032 347 001 redakcija@glaszapadnesrbije.rs
Најбољи свадбарски купус је у Мрчајевцима
Trenutno na sajtu: 632 |
Podeli:
16.09.2016 | 0 коментар(а)
Чачак/Мрчајевци - У Мрчајевцима је данас почела 14. привредно-туристичка манифестација "Купусијада", где се очекује велики број љубитеља свадбарског купуса.
За бројне посетиоце ове године припремљен је богат културно-уметнички програм којим организаори желе да промовишу српску традицију и обичаје, као и културно благо овог краја.
Кувани купус, наредна три дана мирисаће Мрчајевцима, али и Ибарском магистралом. Сваки кувар има неки тајни састојак за укусан свадбарски купус.
"Ми на старински начин. Потребни су зачини, суво и сирово месо, маст и наравно кисели купус да буде добро укишељен", каже кувар Дејан Дамљановић.
Крчка се купус, фото: Глас западне Србије
Овај специјалитет у лонцу се крчка на тихој ватри у просеку од шест до осам сати, у зависности од количине. Ипак, грнчари кажу да није све у купуси, има нешто и до лонца.
"Храна се најбоље спрема у замљаном лонцу, а посебно купус. Што више месе, масноће у земљаном лонцу, не може боље бити", рекао је грнчар Зоран Јонтић.
Купусијада из године у годину бележи све више посетилаца. Има и оних који су дошли први пут.
На тигхој ватри од шест до осам сати, фото: Глас западне Србије
"Одушевљена сам народом, гостопримством , купусом. Никада у животу нисам јела укуснији купус него овде", испричала је Јана Режоња из Словеније.
За вредне награде Златни, Сребрни и Бронзани лонац, такмичиће се најбољи у спремању свадбарског купуса на традиционалан начин, у три категорије - Цело село кува, екипе и појединци, као и угоститељи.
Глас западне Србије
PODELI:
Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika
Оставите коментар
Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.
Коментари посетилаца
(0)
Вест нема коментара. Будите први који ће коментарисати ову вест!