Штедљиве куће из Мрчајеваца 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Штедљиве куће из Мрчајеваца
Trenutno na sajtu: 342       |       Podeli:
07.06.2017 | 0 коментар(а)



Чачак, Мрчајевци - Мајстори из једне радионице у Мрчајевцима кроје и склапају куће по белом свету, путујући послом од Исланда до Дубаија.

Па се врате у најчувеније село Шумадије, да би припремили нови кров за нови пут.

Предузеће "Е-кућа" развило је делатност по замисли свог оснивача, Богдана Пејића (35) који се не жали што као рођени Београђанин ("И сви у породици смо Београђани"), ево 12 година ради у селу поред Западне Мораве.

- Спремамо се за пут у Швајцарску, полазак је 3. јуна. Кућу товаримо у четири камиона, иза њих у петом возилу путујемо нас петорица, на монтажу - каже Пејић за "Политику".

И описује нам како су даровити Срби сачинили план од којег, на челу са власником предузећа, живи 15 запослених у изнајмљеној хали у Мрчајевцима.

Одлучили су се да производе монтажне куће од суво печеног, КВХ дрвета (конструкцијски пуно дрво четинара) које има највише 15 до 18 одсто влаге, а зидови су испуњени пресованом иверицом или дрвеним влакнима, дакле материјалима ослобођеним штетних састојака. Иако дебели тек 35 центиметара, по изолацији једнаки су зиду начињеном од чак једног метра пуне цигле па су зато, у кућама, продатим купцима са Исланда и из Норвешке, без икаквих проблема пројектоване сауне.

Сировине су искључиво из Европске уније: од немачког произвођача "Ленер" из Хајденхајма купују се елементи за зидове а из Аустрије шиндра од сибирског бора уз 40 година гаранције, и материјали испуњавају све услове за градњу у ЕУ.

Реч је, тако, о реекспорту, па се на увозне сировине не плаћа царина, а приликом испоруке готове куће у земље ЕУ ни тамо нема царине јер је сав материјал пореклом из Уније. Тако се Европљанима, од њихових сировина, продаје финални производ из Мрчајеваца. А читава рачуница почива на томе да се ова кућа продаје за 400 или 500 евра по квадрату, док је производна цена у Немачкој на пример чак и до 1.500 евра, иако је сав материјал исти. Али, тамо су трошкови производње неупоредиво већи.

- Радимо углавном по појединачним поруџбинама, на основу наших посредника који нам се јављају из разних земаља, а пројекат, конструкцију и цртеже припрема наш биро у Цвијићевој улици у Београду, где имамо троје запослених. Ова, најновија кућа има 220 квадрата, намењена је за становање једне породице са великим земљишним поседом, 10 километара од Лозане. Посао је склопљен захваљујући нашем човеку из Женеве, који нам је јавио шта купац захтева.

Пошто су донети цртежи из Београда, мајстори у Мрчајевцима скројили су кућу као растурену слагалицу и утоварили у камионе. Истовремено, Пејић је затражио папире за пут.

- Најпре смо амбасади Швајцарске у Београду поднели захтеве за пословне визе "Ц" на 90 дана, са неограниченим бројем излазака. Затим се неколико седмица чекало да они провере има ли нас, далеко било, на неким нежељеним списковима. После тога смо добили визе, коштају нас 130 евра по човеку, а тамо нас чека готов темељ на који ћемо поставити нову кућу и власнику предати кључ. Изнајмићемо стан током боравка и остати око 20 дана, јер тамо не сме да се ради суботом и недељом. Накнадно ће, седам дана пре завршетка монтаже, из Србије допутовати лимар, да би поставио олуке и он једини има право на авион, али карта више није скупа ако се наручи на време.

"Е-кућа" тренутно завршава две велике грађевине у Венецији као једну целину од укупно 600 квадрата, где ће са породицом становати пословни човек који држи трајекте између Кавалина и Венеције.

- То је највећа кућа коју смо направили а досад их има више од стотине, и престао сам да бројим. Иначе, опремљени смо и обучени да градимо објекте чији зидови могу бити дуги и до 13 метара. Имамо и нову поруџбину од 258 квадрата за власника из Удина, такође у Италији, и две куће за Француску, двадесетак километара од Париза. То би требало да скројимо и спакујемо за 90 дана, па на монтажу. Ми дајемо гаранцију од 40 година на стабилност куће, а "Ленер" 100 година на материјале.

Пејић објашњава да свака од ових грађевина мора да имати енергетски пасош, јер су чудо штедљивости: кућа од 100 квадрата греје се током целе године са тек шест литара нафте по метру, па су купци израчунали да су само уштеде на грејању за 20 година једнаке износу по ком су је купили.

- Енергетске провере на пријему куће изузетно су строге. Комисија термовизијском камером снима спојеве, нарочито око прозора који су најризичнији, и обавезно раде такозвани "бловер тест". Убаце у кућу неки плави дим, затворе врата па три дана чекају, а и ми са њима, да би видели хоће ли негде дим да излази, што би значило да је кућа са грешком. То нам се досад није догодило.

Политика/Г. Оташевић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.521.550 посета
Тренутно на сајту: 343 посетилац(a)