Чика Мирко, травар из Чачка о традиционалном лечењу хладним и топлим облогама 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu             

 
Чика Мирко, травар из Чачка о традиционалном лечењу хладним и топлим облогама
Trenutno na sajtu: 457       |       Podeli:
09.11.2022 | 0 коментар(а)



Чачак - Облоге од ракије за спуштање температуре и бело вино које се маже на десни, када расту зубићи,



познате су те методе, само је питање да ли их примењујете, односно , још боље колико су безбедне.

Мирко Милинковић је најпознатији травар у западној Србији и за њега нема виса, ливаде, ни пашњака у овом делу земље где није нашао биљку која се може применити у народној медицини.

„Морам да истакнем да је Србија богата са лековитим травама, биљкама уопште, овде роди и купина и глогиња и дивља малина, као и дивљака јабука, оскоруша, те када људи користе лековите биљке, аутоматски немају тегоба”, рекао је травар Мирко Милинковић.

Мирко Милинковић, најпознатији травар у западној Србији, фото: ГЗС

Чика Мирко травар тачно зна, колико је која биљка добра , како за ишијас, тако за грип, па све до уобичајених дечијих болести.

„Раније, а по неко и данас користи пројино брашно, парадајиз кувани, потом, неко јабуково сирће се помеша са брашном, то се деци обувало деци на ноге, па се пријвијало на руке, на нервне завршетке, па то извлачи температуру код деце. Моја мајка је нама стављала облоке, када смо имали запаљење крајника, и одмах сутрадан бива боље”, објашњава Мирко.

Мирко Милинковић, најпознатији травар у западној Србији, фото: ГЗС

Он објашњава и да српска шљива има важну улогу у старој народној медицини, а лечење уз помоћ незаобилазних ракијаних облога преноси се са колена на колено.

„Са ракијом се од памтивека добро лечило, а када би наше мајке и баке узеле тежану или ланену крпу, онда би их поквасиле ракијом, па се онда привија на груди, на леђа и онда ујутро дете устаје без температуре” , каже он.

Мирко Милинковић, најпознатији травар у западној Србији, фото: ГЗС

А за чика Миркову младоликост и лепоту, како тврди побринула се природа. Он каже да користи крему од 40 лековитих трава, и првенствено ведар дух и добар осмех који су највећа тајна лица без бора.

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


CIKA MIRKO MILINKOVIC TRAVAR CACAK RAKIJANE OBLOGE

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.834.689 посета
Тренутно на сајту: 458 посетилац(a)