Гориво ће бити јефтиније за чак седам динара 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Гориво ће бити јефтиније за чак седам динара
Trenutno na sajtu: 601       |       Podeli:
23.08.2017 | 0 коментар(а)



Дизел у велепродаји кошта 121 динар, а на пумпи је чак 26 динара скупљи. Зараде на пумпама су никад веће.

Гориво на пумпама у Србији би могло да буде јефтиније 5 до 7 динара у зависности од врсте деривата, јер зараде трговаца никада нису биле веће.

Нафтне компаније, неће, међутим да спуштају цене јер не знају да ли ће цена барела нафте зауставити на садашњих 58,72 долара или ће расти, па гледају сада да зараде, како би смањили евентуални нови ризик, сматрају велетрговци у Србији.

Према њиховом мишљењу, има више основа за појефтињење горива - што због пада долара у односу на евро и динар, што због чињенице да динар није скоро био овако јак, али и да је барел нафте до скоро био испод 45 долара.

Код нафтних компанија које се баве велетрговином, каже наш саговорник, дизел може да се купи за 121 динар, а на пумпи се продаје 26 динара скупље, за скоро 147 динара. Све и да се на ових 121 динар додају трошкови транспорта и ПДВ, опет остаје довољно простора и да нафтне компаније зараде, али и да возачи јефтиније плаћају гориво.

На питање зашто нема значајнијег појефтињења на пумпама с обзиром да је нафтним компанијама сада потребно мање динара да би платили нафту, Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије, каже да су од почетка августа просечне малопродајне цене бензина и ауто-гаса у Србији ниже пола динара, док се дизел и даље точи по истој цени.

- Уместо јефтинијег горива, пумпе нуде друге маркетиншке погодности, па се само у одређено доба дана бензин и дизел продају 3 до 6 динара јефтиније. Гориво за пољопривреднике је до 12 динара јефтиније - каже Мићовић за "Политику".

Како је додао, он не очекује да ће гориво појефтинити ни наредних дана, већ да до промена цене може доћи само услед неког новог већег економског удара. Иначе, српско тржиште је једно од најскупљих у региону - испод нас су Мађарска, Бугарска, Македонија, Румунија и Босна и Херцеговина када је безоловни у питању, а дизел је јефтинији у Словенији, Хрватској, Мађарској, Црној Гори, Бугарској, Румунији, Босни и Херцеговини и Македонији.

Извор: Телеграф




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.177.521 посета
Тренутно на сајту: 599 посетилац(a)