Министарство културе поручило: Обуставите продају Меморијалног комплекса Бошко Буха! То је културно добро у јавној својини 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Министарство културе поручило: Обуставите продају Меморијалног комплекса Бошко Буха! То је културно добро у јавној својини
Trenutno na sajtu: 322       |       Podeli:
26.01.2022 | 1 коментар(а)



Закон предвиђа да културна добра у јавној својини не могу бити предмет принудног извршења,

нити се могу отуђити из јавне својине, навели су из министарства које води Маја Гојковић

Министарство културе и информисања с министарком Мајом Гојковић на челу реаговало је поводом најављене лицитације Меморијалног комплекса "Бошко Буха" на Јабуци код Пријепоља 28. јануара и затражило да се продаја обустави. Агенција за лиценцирање стечајних управника понудила је на продају имовину Угоститељско-туристичког предузећа "Путник Пријепоље д. о. о." у стечају за 44,6 милиона динара.

Из Министарства културе су рекли да су од надлежних институција тражили да тај поступак буде обустављен. - Обратили смо се Републичкој дирекцији за имовину и Министарству финансија, као надлежним органима за спровођење Закона о јавној својини, да хитно реагују и предузму одговарајуће мере како би се обуставила продаја. Закон предвиђа да културна добра у јавној својини не могу бити предмет принудног извршења, нити се могу отуђити из јавне својине - речено је у Министарству културе за Н1.

Продаји овог комплекса се успротивило више грађанских организација, међу којима је и Друштво конзерватора Србије. Они су упутили званичан апел надлежним институцијама Републике Србије и општине Пријепоље да се хитно реагује и спречи лицитацијска продаја објеката и делова Меморијалног комплекса. - Овом акцијом ДКС се придружује досадашњим активностима окупљених око Иницијативе за обнову Меморијалног комплекса "Бошко Буха" у спречавању трајног отуђења и, вероватно, бесповратног уништења једног изузетно важног места сећања на највећа страдања младих бораца у Другом светском рату и места учења нових младих генерација највећим вредностима - наводи се у њиховом саопштењу и додаје:

- ДКС се снажно противи продаји Меморијалног комплекса "Бошко Буха" и захтева од свих надлежних институција, а пре свих Министарства културе и информисања и Министарства за рад, запошљавање, социјална и борачка питања, да учине све у својој моћи да се ова продаја заустави и пронађе одговарајуће решење за ревитализацију овог комплекса.

Курир је јуче контактирао с председником општине Пријепоље Владимиром Бабићем. Он нам је затражио да му пошаљемо поруку, што смо ми и учинили, али на та наша питања нисмо добили одговор до закључења броја.

Поједини медији су писали да грађани Пријепоља мисле да је тендер намештен, а по почетној цени од укупно 44,6 милиона динара, груписано у три целине, нуди се више објеката из области туризма и угоститељства и око пет хектара пољопривредног и грађевинског земљишта. За разлику од првог покушаја продаје, који је пропао почетком 2019. године, због покретања петиције за спречавање продаје комплекса од стране неколико организација, сада је цена "акцијска" и нижа за 50 одсто. Купац ће добити хотел површине 4.770 квадрата и још 12 објеката туризма, зграду културе и нешто више од пет хектара грађевинског и пољопривредног земљишта.

ГЗс/Курир

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • Милан Гачевић

    Милан Гачевић Општинска власт, нема никакве везе са продајом тзв. меморијалног комплекса на Јабуци, тако да је бесмислено нападати извршну власт општине Пријепоље, без обзира ко је на њеном челу био до сада или пре... Што се тиче заштите споменика у сваком случају их треба заштитити, а за оне који не знају на Јабуци су спомен обележја за изгинуле ратнике у балканским ратовима, за изгинуле у првом светском рату, за побијене од стране комуниста ( око 230 жена, деце и људи ) и то су врло битни и значајни споменици за Србе како овога краја, тако и општине Пријепоље, истина је, има и пар неких тзв. пионира који никакве везе немају са овим крајем, који су изгинули због комунистичких глупости, али има и других обележја које су подигли бригадири приликом изградње пруге Београд- Бар, онда савез техничара, па спомен чесма подигнута на месту где је краљ Александар преноћио враћајући се из Црне Горе 1926 године, па споменик Ивану Шљукићу и осталим браниоцима српства подигнут 1991. године и још неколико битних обележја. Лично мислим да бајка о несрећном детету Бошку Бухи никоме не користи и најгора је ствар што историја и стварне чињенице немају везе једна са другом. Разумем да је неко одрастао у лажима, али не могу да разумем да као одрасло лице не може да се отараси бајки и лажи. Што се тиче свих споменика, још једном понављам ТРЕБА СВИ ДА СТОЈЕ ТАМО ГДЕ СУ ПОСТАВЉЕНИ, а историја нека им нађе место. Moje мишљење је да под хитно треба да се нађе неко ко је заинтересован за све ово и да спаси Јабуку....Иначе Јабука ће уместо туристичке дестинације остати сеоска утрина због којекаквих тзв. скојеваца....



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 157.378.630 посета
    Тренутно на сајту: 323 посетилац(a)