ЗЛАТАР ФЕСТ ОД 25. ДО 28. ЈУЛА 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival             

 
ЗЛАТАР ФЕСТ ОД 25. ДО 28. ЈУЛА
Trenutno na sajtu: 582       |       Podeli:
18.07.2013 | 0 коментар(а)



БЕОГРАД – На пола пута од Београда до мора, у Новој Вароши од 25. до 28. јула одржаће се Златар фест који ће објединити Златне руке златара, Дана меда, Сиријаду и Регату по језеру Кокин брод,


 Димитрије Пауновић- нови лист у туризму златарског краја

манифестације које су пре одржаване одвојено.

Трг војводе Петра Бојовића у Новој Вароши биће централно место Златар феста где ће уз музички програм, и  учешће бројних група и певача бити промовисани туристички потенцијали ове неразвијене општине.

Председник општине Нова Варош, Димитрије Пауновић објаснио је зашто се кренуло у  овај пројекат.

"Све те манифестације које смо имали биле су развучене временски и анализа је показала да ефекти нису одговарајући нашим потенцијалима. Није било ни медијског покривања на шта сад стављамо нагласак", рекао је Пауновић на данашњој конференцији за новинаре у Београду.

Он је оценио је да нова власт у општини у протеклих годину дана показала да има велике амбиције када је реч о туризму и о привлачењу инвеститора.

Он је додао да је крај јула изабран за термин одржавања Златар феста управо зато што тада највише туриста борави на том подручју, на Златару и језерима.

Председник општине Пауновић који је на том месту од пре годину дана затекао је Центар за опоравак кардиоваскуларних болесника после хирушкох захвата и хотел Панораму у стању које је потпуно одбијало и оне малобројне туристе који су навраћали у Нову Варош. Ни та два објекта ни око 500 места у приватном смештају нису искориштени како треба.  Угашени хотелски капацитети Златара и Нове Вароши оживели су у тек последње време и показало се да је Златар местао које је туристичка  дестинација  са великим могућностима. Уз  пољопривреду туризам  је у стратешким докуметима ове општина на првом месту.

"Приватни капацитети били су минорни за озбиљан туризам. Одлучили смо да учинимо све да се поново отворе та два објекта и то је можда први случај у Србији да општина улази на тај начин у ревитализацију неког објекта. Хотел Панпрама узели смо  у закуп на 10 година. Новац је обезбедила оштина из буџета те из буџета Републике одакле смо након девет месеци преговарања добили помоћ", рекао је Пауновић.

У СО Нова Варош одредили су средства за ревитализацију хотела и деветог маја ове године  потписали уговор и преузели Панораму.

-У овом тренутку имамо госте из Русије, један кошаркашки клуб из Москве је на припремама 20 и нешто дана. Руси су од наших људи тамо чули за Панораму, и нису жалили да пређу дугачак пут до нас. Ссада желимо да пошаљемо поруку и другима да нам дођу.

На Центру за оправак срчаних болесника на жалост траје  спор између ПИО Србије и Републике Србије.

-То још траје и зато не можемо да уђемо у преговоре и решимо тај проблем.  Нова Варош је увела изузетно високе накнаде за грађевинско земљиште. Многи приватизоване фирме тамо пропадају, нема договра ни о изнајмљивању, па смо увели ту таксу да би вршили притисак да или да раде или да продају објекате или изнајме. Очекује се да то питање реши нови закон о порезу на имовину , али ми нисмо могли да чекамо да се то реши на нивоу земље.

Пауновић је навео како то изгледа у пракси.

-На пример у фабрици намештаја од пуног дрвета, која је некада била надалеко позната одредили смо накнаду од 50 милиона динара. Дакле, има да ради или да се то препусти или нама или некоме другом.

Општина Нова Варош наступа амбициозно и као одредиште за инвеститоре. Иделна је за мале хидроелектране.

-Инсталираћемо две мини хидроантене у наредних пар месеци.. Такође имаћемо својну независму енергију. Когенеративно посторојење из биомасе, а ми те дрвене биомасе имамо изузетно много. Сад смо у фази тражења партнера. И расписвања јавне набавке за тај пројект . ицењено смо као општина са повољном климом за инвеститоре.

Директорка туристичког центра Ивана Новаковић указала је на то да је са некадашњих 180 хиљада НОва варош спала на само 12 хиљада ноћења.

-Међутим, у јуну смо имали 7.000 ноћења и то без улагања у маркетинг – рекла је Наоваковић.

Посебност 26. јула субота регата златарским језером, у недељу су „Златне руке златара“ изложба рукотворина и пчеларских производа, а биће одржана и трибина о развоју општине.

Како је истакнуто од Златибора до Нове Вароши је одличан нови пут.

Глас западне Србје





PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.132.922 посета
Тренутно на сајту: 584 посетилац(a)