Верници из Франкфурта огорчени одлуком епископа: Петиција Григорију због затварања цркве 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Верници из Франкфурта огорчени одлуком епископа: Петиција Григорију због затварања цркве
Trenutno na sajtu: 327       |       Podeli:
20.01.2020 | 0 коментар(а)



Више хиљада православних верника у Франкфурту и околини побунило се због неочекиване одлуке диселдорфског епископа. Црквене власти истичу да је довољна једна светиња за 40.000 верника

Неколико  хиљада верника из немачког града Франкфурта и околине побунило се против одлуке тамошњих власти СПЦ да затворе Цркву Светог Луке, у којој су служени црквени обреди више од четири деценије. Православци масовно потписују петицију против затварања цркве, коју ће упутити епископу диселдорфском и целе Немачке Григорију, сматрајући да не постоји ниједан оправдан разлог за овај потез СПЦ.
Иначе, Црква Св. Луке налази се у строгом центру Франкфурта, и то у делу просторија које припадају Евангелистичкој цркви која је овај простор давала под закуп СПЦ. Однедавно, међутим, СПЦ је у овом граду купила други објекат, који је преуређен, и СПЦ је добила свој храм, посвећен Светом Васкрсењу Господњем. Црквене власти су зато решиле да затворе Цркву Св. Луке, и пре неколико дана су започеле пресељење свих црквених ствари у нови храм. Вернике је, међутим, додатно изнервирало што се све дешавало, како кажу, под окриљем ноћи.

Фото: Фејсбук

До сада је петицију потписало више од 2.500 људи, а сигурно је да ће их бити много више када је будемо предали владици Григорију - рекао нам је Горан Анђић, покретач петиције. - Ми не желимо никакав раскол, али не можемо да се помиримо за затварањем Цркве Светог Луке, јер многи од нас су ту крштени, венчавани, ту смо ишли на литургије и за празнике. Сматрамо да не постоји никакав разлог за затварање, јер су трошкови изнајмљивања око 700 евра месечно, а приноси које та црква доноси су вишеструко већи, а и многи верници су се понудили да плате закуп за више година унапред.
Он додаје да у Франкфурту и околини живи око 40.000 православаца, те да је последњих година више српских породица које су решиле да живот наставе у дијаспори, па постоји реална потреба за више храмова СПЦ. Поред тога, нови храм је, нагласио је Анђић, на великој удаљености, па је тако тешко приступачан старијим и болесним суграђанима, који су навикли да долазе у Цркву Св. Луке, која им је у близини.
Као једно од оправдања старешина наше цркве отац Симон нам је навео да су евангелисти вршили притисак на власти СПЦ да се иселе из овог простора.
- Ту информацију смо проверили, и надлежни из Евангелистичке цркве су то демантовали говорећи нам да смо овде радо виђени гости - казао нам је Анђић.
Са друге стране, управа Црквене општине у Франкфурту наводи да се једноставно ради о селидби из "изнајмљиваног простора на Бетовенплацу у сопствени храм".
Не ради се ни о каквом "рушењу", не дао Бог, како поједини шире друштвеним мрежама, већ о редовном пресељавању црквених ствари у наш храм где им је и место након затварања изнајмљеног богослужбеног места. Одлука Цркве се мора поштовати. Још једном понављамо да се данима спинују ствари како се "брани црква", а ради се супротно и уноси се немир у парохију - закључује се у саопштењу ЦО.

Владика Григорије се овим поводом писмом обратио верницима у Франкфурту напомињући да је на месту епископа у Немачкој тек нешто дуже од годину дана, те да је сасвим природно да се о овом питању консултује са локалним свештенством.
- У конкретном случају у Франкфурту, засад нема никаквог разлога да не поклоним поверење процени локалних свештеника, пре свега старешине оца Симона Туркића који је на служби у Франкфурту већ много година. Њихова процена је да је за црквену заједницу у овом тренутку боље да се окупља на једном месту, у Храму Васкрсења. У таквој одлуци ја их у потпуности подржавам - навео је у писму епископ.


ГЗС / Владе Илић, Новости





PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


crkva Frankfurt vladika vernici Grigorije

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.522.169 посета
Тренутно на сајту: 328 посетилац(a)