Сви сабораши позвани у 14 сати на купус из лонца за гиниса 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Сви сабораши позвани у 14 сати на купус из лонца за гиниса
Trenutno na sajtu: 273       |       Podeli:
17.08.2019 | 0 коментар(а)



Прањани – Највећи лонац на свету за крчкање свадбарског купуса биће начет данас у 14 сати и сви гости првог сабора виолиниста Србије



позвани су да се придруже пробању ове посластице. Поклопац овог магичног ћупа са кутлачом у руци скинуће Дејан Ковачевић председник организационог одбора првог сабора виолиниста Србије и председник општине Горњи Милановац.

Изумитељ рекордног лонца јесте мајстор овог заната Милун Тошић (84), из Мрчајеваца који га је конструисао и током прошле ноћи пробдео крај ове велике чаролије. Јер лонац од 560 литара мора да се кува од 8-10 сати, са шест ложишта на разним странама и уз будно око Тошићево.

„Ако људи мисле да је једноставно припремити и приготовити овако једну посластицу, варају се. Али, мени ништа није тешко ако видим да је наш српски народ сложан и задовољан“.

Милун Тошић поред лонца, фото: РИНА

Како се припрема овај специјалитет?

Ево овако: Потребно је 350 килограма киселог купуса, 110 килограма меса, 5 литара уља, 50 килограма црног лука, 8 килограма шангарепе, 2 килограма белог лука, 5 килограма зачина, и још по нешто што је мајсторска тајна.

Нашим обичним домаћицама, међутим, не бисмо препоручили да се упуштају у овакву авантуру јер то само Милун зна. Тошић је иначе као мајстор свог посла у најчувенијем селу Шумадије, један од зачетника купусијаде у Мрчајевцима која ће и ове године уверен је привући бројне посетиоце из завичаја и разних делова наше отаџбине.

РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


lonac kupus

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.803.116 посета
Тренутно на сајту: 274 посетилац(a)