Петковић: Пола милијарде динара биће уложено у реализацију пројеката како би Чачак био достојан титуле „престоница културе” 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Петковић: Пола милијарде динара биће уложено у реализацију пројеката како би Чачак био достојан титуле „престоница културе”
Trenutno na sajtu: 333       |       Podeli:
10.05.2022 | 0 коментар(а)



Чачак – Прва престоница културе у Србији биће град Чачак, а ова обавезујућа титула подразумева



и много посла како би 2023. било све спремно за презентовање културних садржаја које град на Морави може да понуди.

Реализацију овог пројекта Министарства културе је подржало са 300 милиона динара, док је град Чачак из свог буџета издвојио 200 милиона, што значи да ће практично пола милијарде динара бити уложено у пројекте културе у наредној години.

Према речима помоћника градоначелника за друштвене делатности Мирослава Петковића, огроман посао је пред свим релевантним културним институцијама, али и јавна предузећа, градске управе, градско правобранилаштво...

„Потребно је прибавити велики број дозвола, локацијских услова, сагласности великих система као што је ЕПС и Телеком како би се кренуло са реализацијом инфраструктурних пројеката што представља прву фазу”, казао је Петковић.

Он је истакао да следе радови на најстаријој грађанској кући у Чачку – Хаџића кући, где су већ завршене све процедуре и ускоро почињу радови на фасади и ентеријеру, као и да ће у њој бити поставка етнографског музеја.

Петковић је рекао да је осим презентовања културних програма и садржаја идеја била да након завршетка овог пројекта град буде богатији за два нова музеја и једна галерија.

„Већ је расписана јавна набавка за пројектовање Музеја кошарке који ће бити јединствен у нашој земљи, јер Чачак јесте град спорта, али пре свега кошарке, а план је да у октобру следеће године на стогодишњицу када је прва кошаркашка лопта стигла у Србију, буде отварање овог музеја,”рекао је Петковић.

Према његовим речима следеће седмице се креће у пројектовање партерног уређења УГ ’Надежда Петровић’ а јулу месецу се очекује почетак радова.

Петковић је казао да су у току и огромна археолошка истраживања у дворишту Народног музеја и Међуопштинског историјског архива.

„На терену су бројне сонде, копа се на више стотина квадрата што је резултирало проналажењем ископина из четвртог века, а то ће наравно бити сачувано и то ће бити још једна атракција нашег музеја”, каже помоћник градоначелника.

Петковић истиче да се креће и са уређењем Улице Цара Душана .

„Укидају се паркинзи, шире се тротоари, ствара се један културни дистрикт где ће сви грађани Чачка, али и сви посетиоци имати прилику да уживају. Очекивања су да ће ове године и главна градска улица Жупана Страцимира бити претворена у прелепо шеталиште”, прецизирао је Петковић.

Он је истакао да је УГ „Надежда Петровић”, носилац највећег националног пројекта ато је обележавање 150 година од рођења Надежде Петровић.

 


Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak prestonica kultura miroslav petkovic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.474.859 посета
Тренутно на сајту: 334 посетилац(a)