Систем дуалног образовања заживео у четири школе Моравичког округа 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Систем дуалног образовања заживео у четири школе Моравичког округа
Trenutno na sajtu: 453       |       Podeli:
26.11.2018 | 0 коментар(а)



Чачак – Систем дуалног образовања већ две школске године живи у појединим школама западне



Србије. Начелница Школске управе Моравичког округа Слађана Парезановић, каже да су успешно направљени први кораци.

“Искуства су различита, али генерално су задовољни и ђаци и родитељи. Дуално образовање је део система средњег образовања у коме се кроз теоријску наставу у школи и учење кроз рад код послодавца, стичу усавршавају знања. На тај начин деца благовремено на лицу места, код послодвца уче оно за шта се школују”, каже Слађана Парезановић.

До садa је систем дуалног образовања уведен у Чачку у Економској школи, на профилу трговац и у Машинско – саобраћајној школи, профил модни кројач и бравар заваривач. У Гучи стручну праксу имају бравари и заваривачи, а дуално образовање уведено је и у Техничкој школи у Горњем Милановцу на смеру модни кројачи.

Закон о дуалном образовању званично ступа на снагу од следеће школске године, а према речима Слађане Парезановић тако ће бити регулисана права и обавезе ђака, родитеља, школе и привредника.

Начелница школске управе МО Слађана Парезановић, фото: ГЗС

“Школа ће морати да потпише уговор са послодавцем, као и родитељи и ђаци. Тим законом ће обавезе послодаваца бити регулисане на мало другачији начин и то ће донети више оптерећења за ђаке, али је то у обостраном интересу. Свима нама је циљ да ђаци стекну адекватно практично знање, али и да се оформи квалитетан оспособљен кадар”, изјавила је Слађана Парезановић.

Она истиче да је избор занимања која су обухваћена дуалним образовањем биран по потребама и захтевима тржишта.

“Ослушкивале су се потребе послодоваца и потражња, јер они су ти који ће ђацима касније обезбедити посао. Све одлуке смо донели уз консултације са њима, али и са представницима локалне самоуправе, па очекујемо да ће то бити добро за ученике”, нагласила је Парезановић и додала да дуално образовање помаже у профилисању кадрова, али да никог не ограничава, па тако сви могу наставити своје школовање након њега.

 

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


DUALNO OBRAZOVANJE SKOLSKA UPRAVA MORAVICKI OKRUG PAREZANOVIC

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.445.410 посета
Тренутно на сајту: 453 посетилац(a)