Хајдучица из Велике Плане: Душанка вози комбајн и у седмој децeнији 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Хајдучица из Велике Плане: Душанка вози комбајн и у седмој децeнији
Trenutno na sajtu: 438       |       Podeli:
03.11.2019 | 0 коментар(а)



Велика Плана – Да је жена стуб породице, својим животом потврђује Душанка Петковић из села Губераш код Велике Плане,
Душанка свој комбајн је назвала Златко, фото: РИНА

коју најчешће можете видети на комбајну или трактору иако је загазила у седму деценију.

„Комбајн Златко је позлатио своје постојање, увезен је полован из Немачке, од почетка смо заједно и заједно старимо, њему је 60 година, мени нека више и даље га возим, помажем сину

Александру и помагаћу све док ме здравље служи”, каже за РИНУ вредна Душанка.

Ова вредна жена верује да свака машина има душу, па како се опходиш према њој тако узвраћа.

“Златка знам у душу, а и није много захтеван, док ја будем жива и он ће радити, а чини ми се да могу још доста да радим, бар још двадесдет година”, прича кроз осмех Душанка.

Често је зову и хајдучица, али са разлогом јер њеним венама тече крв хајдука Вељка. Ова хероина никада се није либила никаквог посла а са својим покојним мужем Миланом је од зараде за само једну сезону вршаја направила кућу. У свој садашњи дом ушла је са 15 година, онако како су обичаји налагали, са белим велом на глави и иако је живот много пута искушавао, одлучила је да ту и остане, све док је како каже, не изнесу са “белим прекривачем”.

“Заволела сам ову кућу, радила сам у њој, живела, стварала породицу и троје деце родила и одгајила”, каже Душанка и додаје да себе сматра богатом женом, јер данас има осаморо унучади и троје праунучади.

Нажалост, живот је хтео да је супруг рано напусти, а она је остала у четрдесетој удовица са троје деце и живим свекром и свекрвом. У дом Петковића уселила се зебња стари су страховали да ће их Душанка као млада жена напустити и преудати се.

„Када је свекар Жарко умирао, тражио је да му пружим руку као обећање да кућу нећу оставити. Рекао ми је, дај ми обећање да ћеш кућу чувати, јер ако ти кућу оставиш посрнуће, пашће, без тебе не може“, присећа се Душанка и додаје да је већ 20 година удовица.

Одлучна у својој намери да сачува породично гнездо Душанка свако јутро загрли стубове куће коју чува за своју децу и унучад, породицу и срцем прославља крсну славу Светог Николу.

ГЗС / РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


hajducica veika plana kombajn

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.282.548 посета
Тренутно на сајту: 438 посетилац(a)