Недимовић: Тржиште Србије потпуно безбедно од "афричке куге" 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Недимовић: Тржиште Србије потпуно безбедно од "афричке куге"
Trenutno na sajtu: 437       |       Podeli:
30.04.2018 | 0 коментар(а)



Тржиште Србије је потпуно безбедно и у нашој земљи нема ниједног забележеног случаја свиње

оболеле од "афричке куге", поручио је данас министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић.

Недимовић је, гостујући на ТВ Прва, рекао да је реч о вирусној болести свиња која се не преноси на људе, а упозорио је да је појава ове болести проблем за економски потенцијал земље.

,,Тржиште Србије је потпуно безбедно и нема ни једног случаја у нашој земљи. "Афричка куга" свиња је болест која није постојала на простору Европе и опаснија је од класичне куге, напада дисајне органе свиња и опасна је јер не постоији вакцина против ње", рекао је Недимовић.

Он је додао да се жариште ове болести појавило на око 100 километара од границе у Мађарској, и подсећа да је Србија забрану увоза свињског меса такође увела према другим земљама, као што су Пољска, Румунија и Грузија, још пре осам месеци.

Говорећи о субвенцијама, Недимовић је рекао да се ове године више новца издваја из буџета за пољопривреду и подсећа да је држава обезбедила 4.000 динара по хектару засејаних површина ратарима и да је тај новац исплаћен.

Каже и да држава плаћа субвенције по једном кредиту за пољопривреднике од 300 до 10.000 евра, а говорећи о ценама нафте и минералном ђубриву у Србији, каже да се слаже са оценом пољопривредника да је нафта скупа.

,,Она је 146 динара на пумпама, али то је прескупо. Треба нам око 5 милијарди динара да би снизили те трошкове, односно, смањили цену дизел горива за 30 до 40 динара. Мислим да ћемо наћи решење, да ту тему ставимо ад акта за следећу сетву", рекао је Недимовић.

Акцизе на гориво

Министар је подсетио да у Србији има 650.000 газдинстава, а свега 370.000 се активно бави пољопривредном производњом и каже да постоје два начина како се пољопривредницима може помоћи око ослобађања од плаћања акциза на гориво.

,,Један је ослобађање од акциза, али онда долазите у ситуацију да вам се ту направи рупа кроз коју сви желе да се провуку и онда дође до злоупотреба акциза", каже министар.

Други начин да се помогне пољопривредницима је, каже Недимовић "много поштенији начин. Да оном пољопривреднику који стварно поштено ради, држава да новац и да му се регресира од 146 динара 40.

,,Радимо на том принципу како би они пољопривредни произвођачи који стварно раде на њивама то и добили", објашњава Недимовић.

Давање земљишта у закуп

Он је коментарисао и наводе у медијима, у којима се говорило о томе да држава странцима, попут компаније "Тенис", даје земљиште у дугорочни закуп по повлашћеним условима.

Подсетио је да је прошле године Министарство пољопривреде расписало јавни позив за дугорочни заклуп у прерађивачкој индустрији које је био, каже, у функциији подизања производње на фармама.

,,На тај позив се пријавило 219 субјеката, од тог броја су прихваћене 24 апликације. Тако да та прича о масовном давању у закуп земљишта не стоји. С друге стране, од 24 апликације, три компаније су стране, а остале су домаће", рекао је Недимовић.

Каже да ће ускоро са председником Србије Александром Вучићем посетити Турску и да се нада да ће са ресорним колегама у тој земљи покушати да договори повећање квота за извоз говеђег меса у ту земљу.

,,Имамо 5.000 тона меса по важећем бесцаринском режиму, а надам се да ћемо приликом посете успети да договоримо и веће квоте", казао је Недимовић.

Такође, говорећи о писању медија да се на тржишту, воће и поврће прска недозвољеним пестицидима, каже да се контроле редовно обављају како приликом увоза тако и на самом тржишту у земљи и истакао да све што нема лиценцу "сече се одмах".

Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.500.780 посета
Тренутно на сајту: 438 посетилац(a)