Др Пајовић: Кроз Дечији диспанзер у септембру прошло 1417 деце, 308 позитивно 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Др Пајовић: Кроз Дечији диспанзер у септембру прошло 1417 деце, 308 позитивно
Trenutno na sajtu: 540       |       Podeli:
17.09.2021 | 0 коментар(а)



Чачак - У првих 16 дана септембра, кроз собу за изолацију чачанског Дечијег диспанзера, прошло је 205 лица
Кроз Дечији диспанзер од 1. до 16. септембра прошло 1417 деце од којих је 308 позитивно, Фото: ГЗС

дечијег узраста, од којих је 39 - оро позитивно на вирус коронa, рекао је за Глас западне Србије др Александар Пајовић, директор Дома здравља Чачак.


Број вакцинисане деце школског узраста, од 12 година па навише је 170, Фото: ГЗС

„Када је реч о деци школског узраста, та бројка је закључно са јучерашњим даном нешто виша. Наиме, кроз собу за изолацију школског диспанзера прошло је 1.212 пацијената, од којих је 269 позитивно на корона вирус. Укупно кроз собе за изолацију дечијег и школског диспанзера прошло је 1.417 деце, од којих је 308 позитивно. Јесте повећан број прегледа, али је стабилно стање, а оно што је најбитније јесте да ковид позитивни пацијенти имају блаже клиничке слике”, рекао је директор ове здравствене установе.
Он је додао да је број вакцинисане деце школског узраста, од 12 година па навише, 170 лица.

Да је број прегледа у Дечијем диспанзеру нешто већи услед повећаног броја респираторних инфекција које су учесталије у ово доба године потврђује и др Ивана Лазовић, начелница Дечијег диспанзера Дома здравља Чачак.


Ковид позитивна деца имају блажу клиничку слику, каже др Ивана Лазовић, Фото: ГЗС

„У овим месецима респираторне инфекције су учесталије, па је и већи број прегледа. Када је реч о симптомима ковида, мала деца долазе са температуром, упорним кашљем, повраћањем и ретком столицом. Доста младих родитеља је позитивно, као и старије браће и сестре. Шаљемо децу са симптомима на тестирање и радимо лабараторију, али оно што је најбитније да заражена деца имају, на срећу, благу клиничку слику“, рекла је др Лазовић.

Када је реч о деци школског узраста, број болесне деце се повећаво, а прегледи се обављају у амбуланти за фебрилна стања.

„Јављају се са симптомима вирусне инфекције, температуром, кашљем, запушеним носом, ретком столицом и упућујемо их да ураде антигенски тест и крвну слику како би се утврдило да ли су заражени вирусом ковида. Углавном сви имају лакше симптоме са повишеном температуром која не прелази 38. Имају лакшу клиничку слику и на терапији су коју им је преписао лекар, а у изолацији су 14 дана“, каже др Данијела Васев Радоњић, начелница Службе за здравствену заштиту школске деце.


Код већине оболелих ковид пацијената школског узраста, родитељи нису вакцинисани, каже др Данијела Васев Радоњић, Фото: ГЗС

Код већине позитивне деце, како др Васев Радоњић наводи, родитељи нису вакцинисани.

„Највећи број деце школског узраста заражено је контактом, из истог одељења, а већини је разлог невакцинисања страх јер су се у јавности износиле неистине попут оних да вакцина узрокује стерилитет. Оно што ме посебно изненађује јесте да родитељи деце која су ковид позитивна у већини случајева нису примили вакцине“, истакла је др Васев Радоњић.

 

ГЗС

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


pajovic aleksandar direktor dom zdravlja ivana lazovic danijela vasev

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.414.501 посета
Тренутно на сајту: 541 посетилац(a)