Рок седам дана: Ко се не јави банци, пристаје на предложени план отплате 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Рок седам дана: Ко се не јави банци, пристаје на предложени план отплате
Trenutno na sajtu: 444       |       Podeli:
26.09.2020 | 0 коментар(а)



Ко по истеку другог мораторијума не затражи од банке неку од посебно понуђених опција, аутоматски пристаје

на план отплате који му је банка предложила.

То је у изјави за Танјуг рекао генерални секретар Удружења банака Србије Владимир Васић.

Други мораторијум, који је обухватио застој у отплати у августу и септембру, истиче 30. септембра, а банке ће клијентима понаособ предложити план отплате.

„То ће добити мејлом или писмом, нека пажљиво прочитају, и ако постоји било каква нејасноћа нека се јаве банкару да им појасни. Клијент има рок од седам дана да се определи за неку од две алтернативне опције и о томе обавести банку, а ако то не учини значи да је прихватио план отплате који је банка предложила", рекао је он.

Основни и општи модел који банке предлажу је да се камата настала у претходном периоду расподели на остатак дуга чија отплата ће бити продужена за период трајања мораторијума на отплату.

Васић каже да су се на крају првог мораторијума, који је обухватио застој у отплати у априлу, мају и јуну, људи углавном опредељивали да прихвате план отплате који је банка понудила, а да се тек мањи број определио за друге две опције.

„За сада нема назнака за трећи мораторијум. Циљ првог и другог мораторујума био је да се одржи текућа ликвидност и то је постигнуто. То видимо и кроз стабилност курса, стабилност и раст штедње и раст кредитне активности. За сада нема индикатора да би можда могао да се појави и мораторијум три, али хајде да сачекамо, та одлука није на банкама, оне су ту да дају подршку привреди и грађанима", рекао је Танјугу Васић.

Поред основне понуде постоје и две додатне за плаћање обавеза после престанка мораторијум.

Прва алтертернатива је да ођедном плате заостале рате са каматом и наставе отплату према досадашњем плану, док је друга да плате само камату, а да рок отплате кредита продуже за број рата за које је важио мораторијум.

„То су алтернативне могућности на које треба свако да реагује спрам својих финансијских могућности. Увек је најбоље да постоје опције за клијенте и свако може да изабере оно што му највише одговара", каже Васић.

Други мораторијум који је трајао два месеца прихватило је 82 одсто грађана и 69 одсто предузећа, а укупна вредност заустављених обавеза износи скоро милијарду евра.

ГЗС/Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


banka kredit

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.453.935 посета
Тренутно на сајту: 442 посетилац(a)