Главни рогоња је из Такова 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Главни рогоња је из Такова
Trenutno na sajtu: 272       |       Podeli:
22.04.2021 | 0 коментар(а)



Чачак – Од 1.175 трофеја срндаћа из девет ловишта на подручју Републике Србије, највећа просечна дужина парога

(27,7 центиметара) забележена је у ловишту „Таково” код Горњег Милановца, доноси Политика у штампаном издању. Парози су мерени помоћу челичне пантљике, преко средине спољне стране рога, од доњег дела руже до врха вршног парошка.
Овај налаз је у свом раду „Трофејне карактеристике срндаћа у различитим ловиштима Србије” објавила група истраживача Пољопривредног факултета из Земуна, на недавном научном саветовању у Чачку.

Они су користили податке о одстрељеним срндаћима у ловиштима „Барајевска река” из Барајева, „Гучево” из Лознице, „Таково” из Горњег Милановца, „Дубрава” из Салаша, „Клисура” из Минићева, „Каменица” из Тополе, „Мојсињске планине” из Ћићевца, „Ресава” из Свилајнца и „Крилаш” из Ћовдина.
Оцењиване су и друге одлике ових трофеја.

Тако је у ловишту „Барајевска река” измерена највећа маса роговља (572 грама). Најмање запремине рогова код срндаћа забележене су у „Крилашу” (15 кубних центиметара) и „Гучеву” (18). Срндаћи одстрељени у „Мојсињским планинама” имали су највећу просечни распон роговља (12,62 центиметра), са највећим распоном од 19 а најмањим од 6,9 цм.

Најнижу просечну оцену трофеја имали су срндаћи одстрељени у ловишту „Таково” (62,23 ЦИЦ поена), а највећу у „Дубрави” (87,04).

ГЗС/Политика, Г. Оташевић

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.800.452 посета
Тренутно на сајту: 272 посетилац(a)