Сетва поврћа у пуном јеку упркос високим ценама семена 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Сетва поврћа у пуном јеку упркос високим ценама семена
Trenutno na sajtu: 407       |       Podeli:
25.03.2019 | 0 коментар(а)



Топола – Лепо време иде на руку пољопривредницима који користе сваки сунчани дан за радове у пољу. Ових дана и повртари су увелико

у баштама јер је сетва поврћа у пуном јеку. Саша Лекић из Загорице гаји воће али је ипак поврће доминантно на његовом имању.

„Поврће гајим на отвореном углавном продајем на пијацу, по мало и кући и за нашу употребу. На 40 -50 ари расађујем парадајз док је 20 – 30 ари мешовита башта. Сејемо кромпир, грашак, лук, краставац, паприку. Ове године смо посејали око 20 кг белог лука и око 10 црног и црвеног. Купујемо семе иако је ове године скупо ипак сејемо јер је домаће и из своје баште увек боље него кад се купује“, рекао је за ТопПрес Саша Лекић.

Цена лука око 300 динара килограм, фото: ТопПрес

Овај домаћин гаји и дулеке на око три хектара, каже да са ниједном културом нема сигурне зараде али ипак нешто се на селу мора радити.

„Када ми сељаци нешто продајемо онда је цена мала а кад купујемо висока, то је увек тако. Од кукања нема ништа, радимо, боримо се па како је тако је. Што се не прода поједу свиње“, каже Лекић.

Висока цена семенског лука која је ове године око 300 динара за један килограм није изненадила пољопривреднике, кажу очекивано јер је и цена лука за конзум исто висока.

„Лук црни је 300 динара килограм, црвени 330. Кесице поврћа су од 35-65 динара зависно од произвођача, кромпир семенски од 800-850 динара паковање 10 килограма. Највише се купује лук, шангарепа, першун, ротквица, салата, грашак. Има пољопривредника који и сами производе семе али су то мање количине тако да се семе доста купује“, кажу запослени  у пољопривредној апотеци „Трнава Промет“ у Тополи.

ГЗС/ ТопПрес

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


povrce seme setva

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.440.089 посета
Тренутно на сајту: 408 посетилац(a)