Смањење ризика од природних катастрофа – ангажман локалног нивоа 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Смањење ризика од природних катастрофа – ангажман локалног нивоа
Trenutno na sajtu: 459       |       Podeli:
18.10.2021 | 0 коментар(а)



Лучани - У месној заједници Доњи Дубац, општина Лучани, 13. октобра одржана је радионица о управљању ризицима

на локалном нивоу, да би се нагласила важност ангажмана локалних заједница, те дала могућност да ова локална заједница побољша своју способност за ублажавање могућих потенцијалних ризика од катастрофа.

Ова радионица је дeо редовних активности пројекта „Jачања отпорности на природне катастрофе и унапређење стратегије приправности“ (PREPS) у Босни и Херцеговини (БиХ) и Србији, који се реализује у четрнаест општина како би се ојачали капацитети приправности и ублажавања и смањења рањивости на природне катастрофе. Пројекат се финансира преко Америчке Агенције за међународни развој (USAID), а реализује га Catolic Relief Services (CRS) у сарадњи са партнерима Човекољубље и Caritas Србије.

Радионици је присуствовао велики број мештана и представника савета локалних месних заједница, представници Општине Лучани, те представници USAID-а – John H. Paterson, регионални савeтник, Биро за хуманитарну помоћ и Gregor Olson, заменик директора, Канцеларија за демократски и економски развој, као и представници реализатора и партнера пројекта.

БиХ и Србија су у опасности од вишеструких природних непогода, чија су се учесталост и интензитет повећали последњих година због климатских промена. Ове природне катастрофе наносе значајну штету земљама које су укључене у пројекат, утичу на стотине хиљада људи годишње и нарушавају економију. Пројекат PREPS има циљ помоћи заједницама у БиХ и Србији да се боље припреме за смањење ризика од катастрофа и ублажавање истих.

Представници USAID-а су изразили задовољство што овим пројектом могу учествовати у пружању помоћи и подржати најугрожене категорије становништа како би смањили ризике од природних катастрофа. Представници CRS-а су нагласили важност превенције и боље припремљености на природнe катастрофе.

Пројекат PREPS ће наставити да координише активности и ради са значајним бројем организација и институција у обе земље како би се повећала отпорност заједница на природне катастрофе. Пројекат ће такође подржати ревизију општинских планова јачања отпорности и надоградити системе за рано упозоравање.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


lokalne katastrofe smanjnje rizika. lucani dubac

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.429.477 посета
Тренутно на сајту: 459 посетилац(a)