Извоз замрзнуте малине опао због короне и кризе у Украјини 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Извоз замрзнуте малине опао због короне и кризе у Украјини
Trenutno na sajtu: 272       |       Podeli:
18.04.2022 | 2 коментар(а)



Групација произвођача свежег и замрзнутог воћа и поврћа Привредне коморе Србије упозорила
Илустрација, фото: ГЗС

је да је извоз замрзнуте малине због ефеката ковида и украјинске кризе значајно опао у последње две године.

Тако је у јануару ове године извезено 5.570 тона, што је мање за око 30 одсто у односу на јануар 2021. године, када је извезено 7.930 тона, преноси ПКС.

Додаје се да поређења извоза током прва два месеца 2020, 2021. и 2022. године сведоче о наставку тренда смањења извезених количина малине.

„Током прва два месеца 2020. извезено је 19.700 тона замрзнуте малине, у истом периоду 2021. за три хиљаде тона мање, а ове године у истом периоду извезено је свега 11.180 тона”, прецизира се у саопштењу.

Наводи се како произвођачи сматрају да су пост ковид криза, рат у Украјини, значајно повећање трошкова живота и енергетска криза, код потрошача пробудили страх од несташица основних животних намирница, што је довело до великих поремећаја на тржишту Европске уније.

„Све то одразило се и на пласман замрзнутог воћа из Србије на тржиште ЕУ и остатка света. Додатни узрок је и што се тај производ не може сматрати основном животном намирницом. Тако је и извоз у Немачку, највеће тржиште за српску малину, у јануару 2022. преполовљен у односу на јануар 2021. године”, саопштава ПКС.

Оцењује се како инострани купци, малопродајни ланци и индустријски купци као разлоге пада извоза наводе и промене у понашању купаца, јер потрошачи због високе цене замрзнуте малине и купине, купују јефтиније производе попут миксева или замрзнутог егзотичног воћа, усмерени су на набавку основних животних намирница, попут уља, брашна и шећера, затим се опредељују за јефтиније воће због страха и неизвесности које доноси економска криза.

„Са друге стране, индустријски купци који производе јогурте, џемове и сличне производе, малину и купину избацују из производног програма због високе цене и замењују их јефтинијим воћем. Истраживања показују да је у великој већини малопродајних ланаца западне Европе забележен пад продаје замрзнутог воћа, између 10 и 30 одсто”, наводи се у саопштењу.

 

Танјуг / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


малине извоз опадање рат украјина

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (2)

  • ivanjicanin

    Opada zato sto su hladnjace sve praznije ako ne i prazne.Ne znam cemu tolika propaganda protiv malinara a do juce smo imali trziste bliskog i dalekog istoka,EU itd,nije samo rusko i ukrainsko trziste za maline.Pozdrav malinarima i ne dajte da vas kojekakvi lobiji obeshrabre.
  • Dragan

    Kakve veze ima rat u Ukrajini sa malinama kada 90% ide u zemlje EU? Koliko znam geografiju ne ide izvoz preko Ukraine. Klasičan spin



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 157.787.236 посета
    Тренутно на сајту: 272 посетилац(a)