Отпоран на мине и ручне ракетне бацаче: ФАП прави ново домаће борбено возило 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Отпоран на мине и ручне ракетне бацаче: ФАП прави ново домаће борбено возило
Trenutno na sajtu: 369       |       Podeli:
02.02.2020 | 0 коментар(а)



Прибој - У фабрици ФАП у Прибоју у изради је функционални модел новог домаћег борбеног возила које по одликама може да се сврста у

лаке оклопне транспотере.

Они се у савременој терминологији називају МРАП (Mine Resistant Ambush Protected) возила, пише портал Балканска безбедносна мрежа.

Реч је о транспортном возилу великих димензија чија балистичка заштита даје шансе посади и укрцаним војницима да преживе наилазак на мину или дејства из заседе, укључујући ручне ракетне бацаче.

Домаћи пројекат по узору на светска решења биће израђен на шасији стандардног војног теренског возила а за те потребе изабран је ФАП 2228, формуле 6x6 и носивости шест тона.

Тај камион је такође једна од новина у наоружању Војске Србије. Његов развој завршен је 2013. године када је прототип предат на завршне провере и две године касније потписан је акт о усвајању у наоружање. Нулта серија предата је ВС 2018. године.Портал наводи да је предвиђено да ново возило буде заштићено челичним плочама које могу да обезбеде превоз укрцаног одељења, у складу са карактеристикама МРАП возила.

"Та скраћеница је постала ознака посебне категорије борбених возила насталих у САД 2007. када су за потребе снага ангажованих у рату против тероризма у Авганистану и Ираку наручена ефикасна решења која су требала да повећају шансе за преживљавање војника у патролама и заштити конвоја, база и насеља… На бази теренских возила и комерцијалних камиона пројектоване су од САД до Турске и Русије десетине модела возила МРАП", додаје се.

Портал подсећа да се у Србији у категорију МРАП возила може сврстати први модел Лазара 1 из 2008. године, који није ушао у наоружање али који је послужио као основа за актуелни модел који полако стиже до јединица ВС.

"Лазар 3 сада улази у наоружање пешадијских батаљона ВС, али за сада је израђено само шест возила 2016. која су у 41. батаљону и ускоро се очекује следећих шест возила за 21. батаљон. Само 12 возила еквивалент су једне чете, а ВС има осам пешадијских батаљона са по три чете. Чак и ако се преоружање предвиђа само за приоритетне јединице размештене на југу Србије динамика производње Лазара 3 веома је ниска", оцењује се у тексту Балканске безбедносне мреже.

Додаје се да су управо време потребно за израду и цена можда неки од разлога због кога се развој домаћег борбеног возила сада враћа назад на МРАП, који може да се за мање пара произведе у већој количини у сарадњи кластера који чине ФАП, произвођач шасије ФАП 2228 и финалиста и Застава - Терво задужена за израду балистичких плоча.  

ГЗС/ Бета




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


borbeno vozilo priboj

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.480.178 посета
Тренутно на сајту: 370 посетилац(a)