Остаци пужева стари преко 20 милиона година, Милан тврди да је на падинама Повлена пронашао фосиле из Панонског мора 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Остаци пужева стари преко 20 милиона година, Милан тврди да је на падинама Повлена пронашао фосиле из Панонског мора
Trenutno na sajtu: 465       |       Podeli:
25.11.2022 | 0 коментар(а)



Косјерић - Заљубљеник у археологију и давна времена, Милан Божовић из Косјерића, поседује
Милан Божовић ужива су својим археолошким авантурама, фото: РИНА

јединствену колекцију на којој би му позавидели и велики музеји. На обронцима оближњих планина, где су и доказано боравили Римљани, кроз своје археолошке авантуре пронашао је бројне предмете, керамику стару чак и две ипо хиљаде година.

„Прве старе предете дубоко испод земље пронашао сам на падинама планине Повлен. Моји први примерци које сам нашао били су фосили Неринеје, то су остаци малих пужева који датирају веровали или не из доба диносауруса. Запитао сам се шта је ово, када су ми објаснили да је то старо 20 милиона година оставило ме у чуду”, рекао је Милан за РИНУ.

Фото: РИНА

Ови проналасци мотивисали су Божовића да настави проучавање овог терена, а подаци до којих је дошао у литератури оставили су га без текста.

„На простору где се ми налазимо, где је сада Косјерић, некада је било Панонско море због тога је ово место богато тим фосилима, које сам ја успео да пронађем. Затим, у пет околних села пронађено је чак и пет алки за којe се претпостаља да су служиле за везивање барки”, казао је за РИНУ, Милан Божовић.

На територији Косјерића бројни остаци сећају и на живот Римљана, а голим оком на појединим местима су видни остаци њихове путне инфраструктуре.

Овде је била раскриница путева, иако је крај брдовит Римљани су их градили и њима после пролазили својим двоколицама. Многи моји пријатељи су књиге писали о томе. Међутим, оно што такође мало ко зна, да је на простору читавог Златиборског округа највеће налажиште старих алата који су они у то доба користили, новчића који данас немају велику материјалну вредност, истиче Божовић.

Фото: РИНА

Недалеко од Косјерића налази се Стари Град, у ком су и данас видиљиве карауле које су служиле Римљанима током рата. Данас је то локалитет који свакондневно археолози из Србије испитују.

„Мој план је да у дворишту направим мали музеј у ком ће се налазити сви експонати које сам ја пронашао. Кад дођу Немци, Аустријанци да виде како историја нашег краја сеже далеко, далеко у прошлост”, закључио је Милан.

 

 

РИНА / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


kosjeric arheologija puzevi panonsko more

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.193.073 посета
Тренутно на сајту: 466 посетилац(a)